ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ο Μισέλ Λεγκράν στο φεστιβάλ της Σάνης

Ποιος είναι ο μέγιστος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής της τελευταίας πεντηκονταετίας; Για δεκάδες σκηνοθέτες από τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ στον Κλιντ Ήστγουντ και για τραγουδιστές από τον μακαρίτη Φρανκ Σινάτρα στην Μπάρμπρα Στράιζαρντ η απάντηση είναι μόνο μία: ο Μισέλ Λεγκράν (Μichel Legrand ή Michel Le Grand, όπως το γράφουν οι φανατικοί οπαδοί του).

Αυτός ο μέγιστος συνθέτης των σάουντρακ θα βρίσκεται στις 1 Αυγούστου στον λόφο της Σάνης στην Χαλκιδική μαζί με το τρίο του και την ποπ ντίβα της δεκαετίας του ’80 Άλισον Μουαγιέ για να μας χαρίσουν μια βραδιά με επιτυχίες όπως αριστουργηματικό «The Windmills of Your Mind» για την «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1968), που υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της αναβίωσης του λάουντζ (ή της ελαφριάς μουσικής) στην δεκαετία του ’90.

Πολύ πριν όμως γράψει αυτό το αριστουργηματικό σάουντρακ για την ταινία του Νόρμαν Τζιούισον, ο Μισέλ Λεγκράν (1932-) υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που σε ηλικία εννιά χρονών σπούδαζε πιάνο με την μεγάλη Νάντια Μπουλανζέ, ενώ μπορούσε άνετα να παίξει άλλα δώδεκα όργανα. Ήταν ένας έφηβος που λάτρευε την τζαζ και, και που στο μέλλον θα την συνδύαζε με την ελαφριά μουσική που ήξερε από τον πατέρα του Ραιημόν Λεγκράν, γνωστό διευθυντή ορχήστρας του είδους.

Σε ηλικία μόλις 20 χρονών θα έβλεπε το ντεμπούτο του «I Love Paris» (Columbia) με γνωστά τραγούδια για την Πόλη του Φωτός και τον Μάιλς Ντέηβις στην τρομπέτα να πουλάει 8 εκατομμύρια αντίτυπα και να μετατρέπεται σε ένα κλασσικό άλμπουμ του easy listening (δηλαδή της ελαφριάς μουσικής). Ενώ το 1955 ο μεγάλος Μωρίς Σεβαλιέ θα του προσφέρει την θέση του μουσικού διευθυντή στην ορχήστρα του και θα τον πάρει μαζί του στην τουρνέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί ο Λεγκράν θα εκμεταλλευτεί τις μεγάλες πωλήσεις των δίσκων του για να ηχογραφήσει το «Legrand Jazz» με το λαμπρότερο καστ που θα μπορούσε να υπάρξει: Μάιλς Ντέηβις (τρομπέτα), Τζων Κολτρέην (άλτο σαξόφωνο), Μπιλ Έβανς (πιάνο) Μπεν Γουέμπστερ (τενόρο σαξόφωνο), Φιλ Γουντς (άλτο σαξόφωνο), Χανκ Τζόουνς (πιάνο) και Αρτ Φάρμερ (τρομπέτα).

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ξεσπά η νουβέλ βαγκ και ο Λεγκράντ γράφει μουσική για την «Λόλα» του Ζακ Ντεμύ και τρεις ταινίες του Γκοντάρ: «Ζούσε την Ζωή της», «Η Γυναίκα είναι πάντα γυναίκα» και «Χωριστή Συμμορία» (η αγαπημένη του υπογράφοντα). Όμως το πραγματικό «μπαμ» στην καριέρα του Λεγκράν ήλθε το 1964 όταν έγραψε την διάσημη μουσική για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμύ, ένα μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ όπου όλοι οι διάλογοι τραγουδιόταν και δεν υπήρχαν χορευτικά νούμερα. Μια πικρή ιστορία αγάπης ανάμεσα στην 17χρονη Ζενεβιέν που ζει με την χήρα μητέρα της που έχει ένα μαγαζί με ομπρέλες στην πόλη του Χερβούργου και τον 20χρονο μηχανικό αυτοκινήτων Γκυ. Πριν φύγει για να υπηρετήσει την θητεία του στην Αλγερία θα κάνουν έρωτα. Εκείνη θα μείνει έγκυος και η μητέρα της θα την πείσει να παντρευτεί ένα μεγαλύτερο της έμπορο κοσμημάτων που είναι ερωτευμένος μαζί της και δεν έχει αντίρρηση να μεγαλώσει το παιδί ενός άλλου μακριά από το Χερβούργο Μια ταινία που υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι μιας γενιάς.

«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» δεν είχαν απογόνους και ο Λεγκράν έγραψε τραγούδια όπως το «I Will Wait for You» που ερμηνεύθηκε από δεκάδες αστέρια της ποπ. Ενώ το 1967 θα έγραφε μουσική για ένα ακόμα μιούζικαλ του Ντεμύ τις «Δεσποινίδες του Ροσερφώ».

Τώρα ο Μισέλ Λεγκράν απολάμβανε το κύρος ενός Μπερτ Μπάκαρα και ενός Τζων Μπάρυ. Έτσι ο Νόρμαν Τζιούισον θα του ζητούσε να γράψει μουσική για την «Υπόθεση Τόμας Κράουν», μια ταινία που θα γινόταν η επιτομή του «κουλ» της δεκαετίας του ’60 σε ένα κόσμο που άλλαζε. Η ταινία είχε τον Στηβ Μακ Κουήν ως βαριεστημένο πλέιμποϊ που οργανώνει ληστείες και την Φαίη Ντάναγουεϊ ως την ασφαλίστρια που τον κυνηγάει στις μεγαλύτερες ομορφιές τους και ντυμένη με τα πιο κυριλάτα ρούχα. Επ’ ευκαιρίας, η ταινία έχει επανεκδοθεί στους θερινούς κινηματογράφους και αξίζει να την δείτε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εκπληκτικό αισθησιακό τζαζ σάουντρακ με ποπ αίσθηση για να ταιριάζει στους ήρωες, που ανάγκασε τον Τζιούισον να κάνει το μοντάζ έχοντας υπόψη την μουσική και όχι το ανάποδο. Αυτό θα γινόταν για πρώτη και μοναδική φορά στα κινηματογραφικά χρονικά.

Καλύτερο δείγμα το «The Chess Game» για την κλασσική σκηνή της παρτίδας σκάκι ανάμεσα στους δύο ήρωες. Η σκηνή αρχίζει με το απαλό κτύπημα μιας κιθάρας, ενός χάρπσικορντ και μιας άρπας που δίνουν τη αίσθηση να αιωρούνται ώστε να δώσουν την ευκαιρία στα κρουστά που μπαίνουν πρώτα απαλά και μετά γρήγορα για να δημιουργήσουν μια ερωτική ατμόσφαιρα, όπου πνευστά και έγχορδα προσπαθούν να κατευθύνουν την σκηνή.

Στο «Playing Field» ο Λεγκράν χρησιμοποιεί όρθιο μπάσσο και γρήγορο πιάνο έγχορδα για να δώσει μια αίσθηση ευφορίας ανάμεσα στο ζευγάρι, πριν η επαγγελματική φύση τους οδηγήσει στην κρίση. Ενώ το «Doubting Thomas» είναι ένα κομμάτι μελωδικής τζαζ όπου τα πνευστά παίζουν μια πιο μελαγχολική εκδοχή του βασικού ερωτικού θέματος προϊδιάζοντας το τέλος. Ένα από τα απόλυτα σαουντρακς όλων των εποχών που κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για το «The Windmills of Your Mind» τραγουδισμένο από τον Νόελ Χάρισον, ενώ ο Λεγκράν θα κέρδιζε το Όσκαρ καλύτερου μουσικού σκορ.

Θα ακολουθούσαν τα σάουντρακ για τις ταινίες «Σταθμός Ζέμπρα», «Η Πισίνα» με το ζευγάρι Αλαίν Ντελόν και Ρόμυ Σνάιντερ, βασισμένη στο «Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϋ» της Πατρίτσια Χάϊσμιθ, καθώς και τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Για το «Happy Ending» για το οποίο έγραψε το «What Are You Doing for the Rest of Your Life?» Ένα τραγούδι που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και που ερμηνεύθηκε από πλειάδα καλλιτεχνών, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τζώνυ Μάθις, η Τζούλι Άντριους, η Σίρλεϋ Μπάσσεϋ, η Πέγκυ Λη, η Ντάστυ Σπρίνγκφηλντ, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και ο Άντυ Γουΐλιαμς.

Το 1971 θα κέρδιζε το δεύτερο του Όσκαρ για την συναισθηματική μελαγχολική μουσική για το «Καλοκαίρι του ‘42» του Ρόμπερτ Μάλλιγκαν. Ο Μισέλ Λεγκράν θα ήταν δημοφιλής στο Χόλυγουντ, χάρη σε μουσικές για ταινίες όπως «Η Κυρία Τραγουδά τα Μπλουζ» μία βιογραφία της Μπίλυ Χολινταίη με την Νταϊάνα Ρος, οι «Τρεις Σωματοφύλακες» (1973) του Ρίτσαρντ Λέστερ και το «Ατλάντικ Σίτυ» (1980) του Ρόμπερτ Άλτμαν. Αλλά αυτό θα το έκανε με τους δικούς του όρους και χωρίς καλλιτεχνικούς συμβιβασμούς. Ενώ παράλληλα θα διατηρούσε την τζαζ του καριέρα με άλμπουμς όπως το «Shelly Manne Hole» με τον μπασίστα Ραίη Μπράουν και τον ντράμερ Σέλλυ Μάννυ (1968) και δύο συνεργασίες με τον Φιλ Γουντς στα «Jazz Le Grand» (1978) και «After the Rain» (1982). Τέλος το 1992 θα ηχογραφούσε ένα άλμπουμ με τον βιολιστή Στέφαν Γκραπέλι.

Εδώ να πούμε ότι ο Λεγκράν ήταν υποψήφιος για καλύτερη μουσική για δύο τηλεοπτικές σειρές: το «Μια γυναίκα που την έλεγαν Γκόλντα» (1981), μια βιογραφία της Γκόλντα Μέηερ με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και το «Τραγούδι του Μπράϊαν» (1982) με τον Τζέημς Κάαν.

Το 1983 θα ήταν η χρονιά του τρίτου Όσκαρ για το «Γιεντλ» της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Βασισμένη σε μια ιστορία του Άιζαακ Μπάσεβις Σίνγκερ, η ταινία περιγράφει την ιστορία της Γιεντλ, μιας Πολωνο-Εβραιοπούλας με αγορίστικα χαρακτηριστικά που θα ντυθεί με αγορίστικα ρούχα για να μπορέσει να μπει στην Ιερατική Σχολή. Η ταινία ήταν όνειρο ζωής για την Στρέιζαντ που ήταν και παραγωγός της ταινίας και ο Λεγκράντ της έγραψε μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της καριέρας της. Στο σάουντρακ υπήρχαν κομμάτια γεμάτα αγωνία («Where Is It Written?», «Tomorrow Night»), ευφορία («This Is One of These Moments») και αισθησιασμό («The Way You Make Me Feel»). Ενώ περιείχε το «Papa Can You Hear Me?» που έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της Στρέιζαντ. Όμως το «Γιεντλ» σήμανε το τέλος της σχέσης του Λεγκράν με το Χόλυγουντ και τα 25 τελευταία χρόνια γράφει μουσική κυρίως για γαλλικές ταινίες.

Ο Λεγκράν θα βρίσκεται στον λόφο της Σάνης στην Χαλκιδική με το τρίο του και την Άλισον Μουαγιέ για να μας υπενθυμίσει την μεγάλη καριέρα του. H συναυλία είναι μέρος του αφιερώματος «Music on Film vs Film in music» και γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια του. Πριν από την συναυλία θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του από την διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάνη. Επίσης θα υπάρχει μια σειρά από προβολές από ταινίες για τις οποίες ο Λεγκράν έγραψε μουσική. Αυτές είναι οι «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμύ στις 30 Ιουλίου, η «Πισίνα» του Ζακ Νταριέρ στις 31 Ιουλίου και η «Λόλα» του Ζακ Ντεμύ στις 2 Αυγούστου. Όλες οι προβολές θα γίνουν στο σινεμά «Ορφέας» στις 23:30.


Του Γιωργου Πισσαλιδη

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ


Ο Ίων Δραγούμης γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1878 (ημέρα του Σταυρού). Σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Από το 1902 εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε ως πρόξενος και υποπρόξενος στο Μοναστήρι, στην Ανατολική Ρωμυλία, στη Θράκη και στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας ως το 1907. Mαζί με τον Παύλο Μελά ο οποίος ήταν γαμπρός του (σύζυγος της αδερφής του), οργάνωσαν τις ορθόδοξες κοινότητες εναντίον των βουλγαρικών κομιτάτων. Ήταν από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού αγώνα και το 1912 στάλθηκε ως ένας από τους διαπραγματευτές για την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στην Ελλάδα. Το 1915 εκλέχθηκε βουλευτής Φλωρίνης και το άστρο του έλαμψε στην πολιτική ζωή της χώρας γιατί ήταν ιδιαιτέρως λαοφιλής. Ο Ίων Δραγούμης ήταν υπέρμαχος της «Μεγάλης Ιδέας». Η κυβέρνηση Βενιζέλου το 1917 τον εξόρισε στην Κορσική. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από το πολιτικό κατεστημένο της εποχής στις 31 Ιουλίου του 1920 στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ίων Δραγούμης είναι για πολλούς ο «πατέρας» του Ελληνικού Εθνικισμού. Τα έργα του όπως το «Όσοι Ζωντανοί», «Ελληνικός Πολιτισμός» κι άλλα, ο αγώνας του για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία της κουτσουρεμένης τότε Ελλάδος, αλλά και η εν γένει στάση ζωής του, τον έκαναν να αποτελεί πρότυπο στη συνείδηση χιλιάδων Ελλήνων της εποχής του. Ήταν εκφραστής του εθνικισμού με σεβασμό στον άνθρωπο και πιστός στις αρχές της ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας. Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία έχει ξεχάσει τον Ίωνα Δραγούμη όπως κι άλλους Μεγάλους Έλληνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού ο Iων Δραγούμης αναφέρεται σε μία μόλις σειρά (περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία του), ενώ το βιβλίο ιστορίας της Γ΄ γυμνασίου του αφιερώνει ένα μικρό πλαίσιο που περιλαμβάνει απόσπασμα από ένα γράμμα που είχε στείλει στον Παύλο Μελά. Ο μόνος πολιτικός φορέας που θυμάται και τιμά σήμερα τον Ίωνα Δραγούμη είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καθώς έχει προχωρήσει από το 2007 στην ίδρυση του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης». Ο Ίων Δραγούμης ήταν ένας Μεγάλος Έλληνας και άξιος συνεχιστής του οράματος της Μεγάλης Ελλάδος, στις μέρες μας , θα ήταν εξίσου χρήσιμος. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα του επιδοθούν οι τιμές και η ιστορική μνήμη που του αξίζουν άσχετο αν φέτος συμπληρώνονται 89 ολόκληρα χρόνια από το θάνατό του και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα.

Τσιάρας Δημήτρης

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Αποκαλύφθηκε στην Αγιά Σοφιά, ένα ακόμη δείγμα της υπεροχής του Ελληνικού πολιτισμού



Ακόμη ένα μεγαλειώδες έργο της ελληνικής τέχνης της βυζαντινής περιόδου ήρθε στο φως στο ναό της Αγίας Σοφιάς. Πρόκειται για ένα υπέροχο ψηφιδωτό του 9ου αιώνα που απεικονίζει τη μορφή ενός αγγέλου. Το ψηφιδωτό είχε καλυφθεί μετά την Άλωση από τους βαρβάρους Τούρκους με σοβάδες και αλλά οικοδομικά υλικά όπως και όλα σχεδόν τα έργα τέχνης και ιδίως οι εικόνες που υπάρχουν στον ναό.
Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό είχε αποκαλυφθεί ξανά το 1935, όταν η Αγία Σοφία έγινε μουσείο, αλλά οι Τούρκοι το επικάλυψαν εκ νέου με μεταλλικές κατασκευές και επιστρώσεις πλαστικού! Ευτυχώς όμως το αριστούργημα αυτό του Ελληνισμού έμεινε άθικτο, για να υπενθυμίζει τόσο στους επισκέπτες και προσκυνητές της Αγιάς Σοφιάς, όσο και στους υπανθρώπους Τούρκους, ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και του ναού και της Κωνσταντινούπολης.


ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΙΜΑ...

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας η 6χρονη Ελένη Γιαχνή θύμα τροχαίου που έγινε εχθές το απόγευμα (Κυριακή 26-7-09) στα Φάρσαλα. Η μικρή έχει ανάγκη για αίμα. Στο τροχαίο η μικρή έχασε τους γονείς της. Οι συγγενείς της απευθύνονται στα αισθήματα των πολιτών να συνδράμουν την σωτηρία της μικρής.

Παρακαλούνται όσοι μπορούν να δώσουν αίμα Ο αρνητικό καθώς και Α ή Β ρέζους Αρνητικό, να μεταβούν στα κατά τόπους κέντρα αιμοδοσίας το συντομότερο.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Αντάντ κατά Ελλάδος: Φως σε μία άγνωστη πτυχή της Ελληνικής ιστορίας

Κυκλοφόρησε επιτέλους ο δεύτερος τόμος της μελέτης του πολυγραφότατου ιστορικού Κώστα Μπαρμπή για την επέμβαση των δυνάμεων της Αντάντ το 1916. Γεγονότα που απετέλεσαν την απαρχή του Εθνικού Διχασμού, μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της νεότερης Ελλάδας.
Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή των γεγονότων αλλά με την παράθεση μίας σειράς αγνώστων εν πολλοίς ντοκουμέντων ρίχνει άπλετο φως σε αυτό που ο ίδιος ονομάζει ως «βιασμό της Ελλάδος». Η συγκεκριμένη ιστορική περίοδος που σαν αποτέλεσμα είχε εκτός από την ένοπλη αντιπαράθεση Κωνσταντινικών και Βενιζελικών, οδήγησε και στην είσοδο της χώρας μας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και επειδή οι πολιτικές ευθύνες είναι συγκεκριμένες γι' αυτό και υπάρχει έλλειμμα στην ιστορική της βιβλιογραφία.. Ένα έλλειμμα που καλύπτει η συγκεκριμένη μελέτη διεξοδικά μη φειδόμενη την ταυτοποίηση των ευθυνών για τα τραγικά γεγονότα στην βενιζελική παράταξη. Γεγονότα που οδήγησαν στην ταπείνωση της σημαίας μας, στην επιβολή μίας κατοχής και στον θάνατο χιλιάδων συμπατριωτών μας από τις ελλείψεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός των Αγγλογάλλων.
Ο Κώστας Μπαρμπής για μία ακόμα φορά τολμά και αναδεικνύει ένα θέμα «ταμπού» για την καθεστωτική βιβλιογραφία.



κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ελεύθερος Κόσμος"
κεντρική διάθεση βιβλιοπωλείο Λόγχη



Πηγη: Ελευθερος κοσμος

Ναυτική Εκπαίδευση. Ζητείται διέξοδος!

Του Ηλία Μοτζάκη
Υπεύθυνος ΝΕ.Ο.Σ. Νέας Μηχανιώνας
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ.



Η ναυτοσύνη αποτελούσε πάντοτε έναν σημαντικό επαγγελματικό κλάδο, με τον οποίο ασχολούνταν πολλοί νέοι Έλληνες που κατάφερναν πάνω σε αυτήν να στήσουν την ζωή τους. Η ναυτική εκπαίδευση όμως ταλανίζεται εδώ και καιρό με τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων σχετικά με τον αν πρέπει να θεωρηθεί ή όχι επίσημα ως τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρόλο που δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, οι εκάστοτε υπουργοί δεν λένε στους σπουδαστές ότι δεν είναι αναγνωρισμένοι ως τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ ΙΕΚ και... Λυκείου. Άλλη έκφανση δε του αυτού προβλήματος είναι ότι δεν εξομειώνεται το πτυχίο των Α.Ε.Ν. με ειδικότητα μηχανικού με αντιστοίχου της στεριάς.
Η αδιαφορία όμως των ιθυνόντων φαίνεται και από πλευράς υποδομών. Οι σπουδαστές κάνουν μάθημα σε κτίρια που κοντεύουν να γκρεμιστούν, όπως στην Α.Ε.Ν. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με έδρα την Νέα Μηχανιώνα. Τα μηχανήματα και οι αίθουσες που κάνουν μαθήματα είναι πολύ παλιές.
Από μακρου χρόνου οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι Θαλασσόλυκοι σε όλο τον κόσμο,
εξ' ου και οι εμπορικές συνδιαλαγές που είχαν οι Αθηναϊκές πόλεις μεταξύ τους.
Στο πέρασμα των χρόνων δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανένα άλλο λαό η παγκόσμια κυριαρχία των Ελλήνων. Δυστυχώς όμως, κάποιοι συμπατριώτες μας στις μέρες μας αποφάσισαν μάλλον να το κάνουν...
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία(LIoyd's 31-12-2006 για πλοία άνω των 100 gt) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση στον κόσμο, με βάση τη χωρητικότητα του υπό Ελληνική σημαία στόλου, ο οποίος αριθμεί 1.455 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 32.048.058 gt...
Είναι σαφές πως κάτι πρέπει να αλλάξει, προκειμένου η δική μας γενιά να έχει ακόμα περισσότερα κίνητρα να ασχοληθεί με το Ναυτικό επάγγελμα που έθρεψε γενιές και γενιές.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΤΣΙΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΟΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ









«Οι νέοι ενδιαφέρονται για την πολιτική αλλά όχι για τους πολιτικούς»


«ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ»

Η Νεολαία του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, διοργανώνει αυτό το τριήμερο, σήμερα και το Σαββατοκύριακο, την καθιερωμένη πλέον ετήσια πανελλαδική κατασκήνωση. Η κατασκήνωση θα λάβει χώρα στην Αγία Άννα της Βορείου Ευβοίας, όπου περιλαμβάνονται πολλοί χώροι άθλησης και διασκέδασης έχοντας φυσικά τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από τα καταλύματα. Θα διοργανωθούν πάρτι, events αλλά και αθλητικές δραστηριότητες - τουρνουά από τη Νεολαία.
Ο υπεύθυνος νεολαίας Λάρισας του ΛΑΟΣ, Δημήτρης Τσιάρας, μιλά στην «Κ» για το στόχο της κατασκήνωσης αλλά και το προφίλ του νεολαίου του κόμματός του.

Ποιος είναι ο στόχος της κατασκήνωσης;
Στόχος της κατασκήνωσής μας είναι να αναπτυχθεί και να ωριμάσει η αλληλεγγύη και η κοινή συμπόρευση μεταξύ των νέων ανθρώπων του κινήματός μας, αλλά και να συζητήσουμε για όλα τα θέματα που απασχολούν τη νέα γενιά.

Υπάρχει ανταπόκριση;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαιτέρως θετική. Η κατασκήνωση πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες είναι διπλάσιοι από την προηγούμενη. Θα συμμετέχουν νέοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ποιο είναι το προφίλ του νεολαίου του ΛΑΟΣ;
Ο νέος του ΛΑ.Ο.Σ είναι πατριώτης και κοινωνιστής. Είμαστε όλοι παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών, βιοπαλαιστές που μαχόμαστε για την Εθνική μας υπερηφάνεια αλλά και για την κοινωνική αλληλεγγύη που είναι απαραίτητο να υπάρχουν στην πατρίδα μας. Εμείς δεν είμαστε τυχοδιώκτες και τσιράκια του συστήματος, αλλά αντιστεκόμαστε στην παγκοσμιοποίηση που έρχεται να αλώσει την παραδοσιακή ζωή στην Ελλάδα.


Τι σημαίνει για εσάς να είστε υπεύθυνος της νεολαίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός σας;
Είμαι περήφανος αφενός που ο πρόεδρος Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε να είμαι υπεύθυνος Νεολαίας στη Νομαρχιακή Επιτροπή της Λάρισας και αφετέρου που οι νέοι άνθρωποι κυρίως (αλλά και άλλοι) με εξέλεξαν μέλος στην Κεντρική Επιτροπή, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου. Το ρίσκο που πήρα είναι μεγάλο, οι προσωπικές θυσίες κι αυτές σημαντικές αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.

Ενδιαφέρονται οι νέοι σήμερα για την πολιτική;
Η απάντηση είναι διπλή. Οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται για την πολιτική αλλά δεν ενδιαφέρονται για τους πολιτικούς. Νοιάζονται για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή τους αλλά είναι απογοητευμένοι από τα πολιτικά πρόσωπα που είναι τα ίδια εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της νεολαίας σήμερα; Τι προτείνετε;
Τα προβλήματα των νέων σήμερα δυστυχώς είναι πάρα πολλά. Η ανεργία, η αδικία για τον φτωχό, η καταπάτηση των Εθνικών μας κεκτημένων, η μάστιγα των ναρκωτικών και η οικολογική καταστροφή του πλανήτη έχουν πλήξει καίρια τη ζωή μας. Εμείς προτείνουμε ριζική ρήξη και ανατροπή του σάπιου κατεστημένου. Πιστεύουμε στον πατριωτικό παρεμβατισμό και ζητάμε μια νέα δομή του κράτους που θα σέβεται τους Έλληνες και θα κλείσει την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» ξανακτυπά

Επανεκδόθηκε στις 18 Ιουνίου από την «Νew Star», 29 χρόνια μετά την πρεμιέρα του, «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», η γνωστή ταινία του Νίκου Τζίμα, για τον Νίκο Μπελογιάννη.

Ποιος όμως ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης; Ο Μπελογιάννης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1918. Από πολύ νωρίς έδειξε την αριστερή του δράση. Στην διάρκεια της Κατοχής, ο Μπελογιάννης που ήταν έγκλειστος στις φυλακές της Κέρκυρας, δραπέτευσε για να πολεμήσει δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη με τον βαθμό του λοχαγού. Ενώ στην διάρκεια του αντισυμμοριακού αγώνα, υπήρξε πολιτικός επίτροπος της 10ης Μεραρχίας του «Δημοκρατικού Στρατού». Μετά την συντριβή του ΔΣΕ από τον Εθνικό Στρατό, υπήρξε από τους τελευταίους αριστερούς που εγκατέλειψαν την Ελλάδα για το Παραπέτασμα (Βουλγαρία).

Όμως τον Ιούνιο του 1950, θα γυρίσει κρυφά στην Ελλάδα για να οργανώσει ξανά το ΚΚΕ που με τις πολιτικές διώξεις είχε διαλυθεί. Όμως θα συλληφθεί για «συμμετοχή σε παράνομη και εγκληματική οργάνωση» (το ΚΚΕ φυσικά) και θα καταδικασθεί σε ισόβια. Τότε όμως η αστυνομία θα ανακάλυπτε στην Καλλιθέα ένα παράνομο ασύρματο των κομμουνιστών με την οποία επικοινωνούσαν με την Βουλγαρία. Έτσι ο Μπελογιάννης και οι τέσσερεις σύντροφοι του θα θεωρηθούν κατάσκοποι των Βουλγάρων, θα ξαναδικασθούν επί εσχάτη προδοσία και θα εκτελεστούν στις 30 Μαρτίου 1952.

Όμως για τους αριστερούς ο Νίκος Μπελογιάννης παραμένει ένας λαϊκός ήρωας που εκτελέσθηκε από την κακιά Δεξιά και τους Αμερικανούς. Όπως δήλωσε και ο Νίκος Τζίμας στην συνέντευξη τύπου για την επανέκδοση της ταινίας: «Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι ένα σύμβολο ομορφιάς, ανθρωπιάς, ποίησης και αγωνιστικότητας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Νίκος Τζίμας είχε κερδίσει το 1970 το βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον «Αστραπόγιαννο» με τον Νίκο Κούρκουλο και από τότε έψαχνε για χρηματοδότη της ταινίας για τον Μπελογιάννη. Για τον κεντρικό ρόλο, ο σκηνοθέτης είχε εξασφαλίσει τον Τζιαν Μαρία Βολοντέ. Όμως ο διάσημος ηθοποιός παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο και αντικαταστήθηκε από τον ... διερμηνέα του, τον τότε και νυν καθηγητή Ιταλικής Λογοτεχνίας Φοίβο Γκικόπουλο, που είχε φοβερή ομοιότητα με τον Μπελογιάννη. Ενώ σε διάφορους ρόλους συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι πιο διάσημοι αριστεροί ηθοποιοί της εποχής, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης (Καρτέλης), ο Μάνος Κατράκης (Πλαστήρας), ο Κώστας Καζάκος, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Αμαλία Υψηλάντη, ο Αντώνης Αντωνίου και ο Βαγγέλης Καζάν (Γεώργιος Παπαδόπουλος). Να υπενθυμίσουμε ότι η ταινία το 1980 έκοψε κοντά στο 1.5 εκατομμύρια εισιτήρια, ρεκόρ για την εποχή της!

Όπως θα περίμενε κανείς για μια τέτοια ταινία, τον «Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο», δεν υπάρχουν καλοί Δεξιοί. Οι δεξιοί παρουσιάζονται είτε ως παλιοί δοσίλογοι, είτε ως τραμπούκοι που σκοτώνουν όποιον θεωρούν κομμουνιστή. Κλασσικό παράδειγμα ο Απόστολος που υποδύεται ο Ανέστης Βλάχος. Ενώ το Παλάτι και ο Εθνικός Στρατός βασανίζουν και σκοτώνουν τους κακομοίρηδες αριστερούς της Μακρονήσου και είναι μαριονέτες των Αμερικάνων. Στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξαν εκτελέσεις στην Μακρόνησο, ενώ η κυβέρνηση του Πλαστήρα ανήκε στο πατριωτικό Κέντρο.

Επίσης για τον Τζίμα, η δίκη του Μπελογιάννη παρουσιάζεται ως προσχεδιασμένη. Όσο για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον πιο γνωστό από τους δικαστές του Μπελογιάννη, παρουσιάζεται ως καρικατούρα και ήδη από τότε αμερικανός πράκτορας. Ένα ψέμα που αποδεικνύει ότι η ελληνική Αριστερά δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Επανάσταση της 21ης Απριλίου ουδέποτε υπήρξε αμερικανοκίνητη. Κάτι που σήμερα αποδεικνύουν και τα αμερικάνικα αρχεία της εποχής.

Σε μια σκηνή ο Παπαδόπουλος παρουσιάζεται στους Αμερικανούς να θεωρεί τον Πλαστήρα «κομμουνιστή» που θα καταστρέψει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα εκείνη την περίοδο, ο Παπαδόπουλος ήταν ένας ριζοσπάστης εθνικιστής οπαδός του Νάσερ, που θεωρούσε το πολιτικό κατεστημένο φαύλο και συντηρητικό. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Παπαδόπουλος υπήρξε ο μόνος από τους στρατοδίκες που αρνήθηκε να καταδικάσει τον Μπελογιάννη σε θάνατο. Αυτό όμως δεν φαίνεται πουθενά στην ταινία.

Από την άλλη, ο Πλαστήρας παρουσιάζεται ως άνθρωπος που δείχνει επιείκεια στους κομμουνιστές. Αυτό βέβαια ήταν αλήθεια. Εκεί όμως ήταν που πατούσαν οι κομμουνιστές για να πετύχουν τα σχέδια τους, μιας και από την επομένη του Γράμμου ήταν με διαταγή του Ζαχαριάδη «με το όπλο παρά πόδας». Βέβαια ο «Μαύρος Καβαλλάρης» ουδέποτε εκφράστηκε αρνητικά για την Μακρόνησο. Το αντίθετο μάλιστα.

Όσο για τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, εμφανίζονται ως άνθρωποι που παλεύουν για την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ το ΚΚΕ είναι πατριωτικό κόμμα. Ο Μπελογιάννης δηλώνει στην απολογία του: «Στην αρχή της Κατοχής, το 1/7 του πληθυσμού πέθανε από την πείνα. Το Έθνος ήταν σε κίνδυνο. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ήρθε το ΕΑΜ να σηκώσει τον ετοιμοθάνατο λαό μας, να του δείξει τον πως κερδίζεται η ζωή και η Λευτεριά. Και οι κομμουνιστές ήταν η καρδιά του ΕΑΜ. Ήταν η ψυχή του ΕΑΜ. Το κόμμα δεν χρειάζεται να ζητήσει τίτλους πατριωτισμού από κανέναν. Τους έχει κερδίσει με το αίμα του και με τα όπλα του».

Καταρχάς το ΕΑΜ δεν ιδρύθηκε για να σώσει τη Ελλάδα, αλλά για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στα Βαλκάνια, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση, την πραγματική πατρίδα του κάθε κομμουνιστή. Αυτά υπάρχουν στα αρχεία του ΚΚΕ. Αν η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση είχε γίνει μήνες νωρίτερα, να είστε σίγουροι ότι θα βλέπαμε και στην Ελλάδα κομμουνιστές «πουρκουάδες», όπως στην Γαλλία. Εξ’ άλλου μέχρι τότε οι Γερμανοί ήταν καλοί, γιατί υπήρχε το σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ. Η πρώτη εθνική οργάνωση εθνικής αντίστασης που ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα ήταν ο ΕΔΕΣ, που δημιουργήθηκε από βενιζελικούς, στους οποίους η κυβέρνηση Μεταξά είχε αρνηθεί να καταταγούν στην διάρκεια του Αλβανικού Έπους. Όπως βενιζελικοί ήταν επίσης ο Ψαρρός και ο Τσιγάντες.

Δεύτερον, οι κομμουνιστές ουδέποτε υπήρξαν η ψυχή του ΕΑΜ. Οι περισσότεροι που κατατάγηκαν στο ΕΑΜ, ήταν εθνικόφρονες που πίστευαν στα εθνικά και κοινωνικά ιδεώδη του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά και ξεγελάστηκαν από τα συνθήματα του ΕΑΜ και τον τίτλο ΕΠΟΝ, που παρέπεμπε στην ΕΟΝ της 4ης Αυγούστου. Ενώ πολλοί πατριώτες κατατάγηκαν στο ΕΑΜ, μόνο και μόνο γιατί ήταν η μόνη αντιστασιακή οργάνωση που υπήρχε στην περιοχή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς ουδέποτε ανέβηκαν στο βουνό την περίοδο 1946-1949.

Όσο για το ερώτημα του Μπελογιάννη προς τους δικαστές του αν «ένας πράκτορας του εχθρού μπορεί να δίνει ανιδιοτελώς την ζωή του για την Πατρίδα», θα υπενθυμίσουμε στον κ. Τζίμα ότι το ΚΚΕ από τον Ιούλιο του 1943 είχε υπογράψει την Συμφωνία του Πετριτσίου περί ανεξάρτητης Μακεδονίας και δημιουργίας Σοβιετικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας των Βαλκανίων. Κάτι που επικυρώθηκε και επαναλήφθηκε με την 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1949, με την οποία η Μακεδονία θα παραδινόταν στους «Σλαβομακεδόνες» του Τίτο.

Όσο για τον ίδιο τον Νίκο Μπελογιάννη, έπεσε και αυτός, όπως και ο Λαμπράκης, θύμα του κόμματος του. Οι σύντροφοι του ήξεραν πολύ καλά ότι αν ερχόταν στην Αθήνα θα συλλαμβανόταν και θα εκτελείτο. Τον κάλεσαν όμως για να γίνει ήρωας και να κερδίσει το ΚΚΕ το φωτοστέφανο του μάρτυρα.

Σε γενικές γραμμές ο «Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» είναι μια ταινία έμπλεης εμπάθειας για την Εθνική παράταξη της εποχής και γεμάτη ιστορικά ψεύδη, ξύλινη ρητορεία και αφελή μελοδραματισμό για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε προδότης. Αντίθετα, σε συνέντευξη της στην εκπομπή του Κούλογλου η Έλλη Παππά, σύντροφος του Μπελογιάννη, δήλωσε ότι «καλά έκαναν και μας κυνήγησαν γιατί όντως είχαμε ασυρμάτους».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» κυκλοφόρησε στην διάρκεια της κυβερνήσεως Καραμανλή. Δηλαδή όταν ο «Άνθρωπος από Μάρμαρο» του αντιφρονούντα Βάϊντα χαλούσε κόσμο στην «Αλκυονίδα» και στο «Στούντιο», η Νέα Δημοκρατία χρηματοδοτούσε τον «Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο»! Η πλάκα είναι ότι πασαρίστηκε ως ταινία εθνικής συμφιλίωσης και λήθης. Μάλιστα ο Αθανάσιος Τσαλδάρης είχε συγχαρεί τον Τζίμα για την αντικειμενικότητα του και ότι δεν υποστηρίζει κανένα κόμμα! Έχει τελικά δίκιο ο Αντώνης Αντωνίου, που στην συνέντευξη τύπου χαρακτήρισε τον «Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο» βραδυφλεγή βόμβα. Με μια ενοχική Νέα Δημοκρατία και με τέτοιες ταινίες, η Αριστερά κυριάρχησε στον Πολιτισμό και επέβαλε την ιδεολογική της τρομοκρατία σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Όσο για το καλλιτεχνικό μέρος της ταινίας, τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τον πάταγο που έκανε τότε. Ενώ το μοναδικό προτέρημα της παραμένει η υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

* ο Γιώργος Πισσαλίδης είναι κριτικός κινηματογράφου και αυτήν την περίοδο συγγράφει το βιβλίο «Ο Σύγχρονος Κινηματογράφος της Δεξιάς».


Του Γιωργου Πισσαλιδη


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 4ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας .

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η ελληνική παιδεία στο γύψο

Το σημαντικότερο ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η δομή ενός κράτους από την αρχαιότητα ως και σήμερα είναι η Παιδεία, και η εκπαίδευση, «Παιδεία δε των ον ημίν μόνον εστίν αθάνατων και θείον» Πλούταρχος. Από τα ανθρώπινα πράγματα μόνον η παιδεία είναι αθάνατη
και θεία.
Η Παιδεία αποτελεί το θεμέλιο της δομής ενός κράτους. Δυστυχώς
η χώρα μας βρίσκεται στην κυριολεξία σε άγρυπνο κώμα και όλες οι
πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα τα κόμματα εξουσίας, δεν δείχνουν
απολύτως καμιά διάθεση να συνεννοηθούν, να συναινέσουν. Άλλαξαν
τα σχολικά βιβλία, ένας χυδαίος συνδικαλισμός διέφθειρε την ουσία
της Παιδείας, ενώ παράλληλα μια πρωτοφανής ιδεολογική τρομοκρατία
επιβλήθηκε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Ο οιοσδήποτε τυχάρπαστος πολιτικάντης που διοριζόταν υπουργός Εθνικής Παιδείας επεδίωκε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία φυσικά αποτύχανε, ενώ
προκαλούσε κύματα ανεξέλεγκτης βίας, καταλήψεων σχολείων (ελληνική πρωτοτυπία και αυτό) και τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του κόσμου στην οποία η εγκύκλιος
εκπαίδευση δεν έχει καμία υπόληψη στα μέλη της κοινωνίας. Ας τολμήσει ο υπουργός Παιδείας να επιτρέψει απεριόριστο αριθμό απουσιών! Κανείς μαθητής δεν πρόκειται να πηγαίνει στο σχολείο! Και αυτό
γιατί ο μαθητής θεωρεί σήμερα το σχολείο άχρηστο απεχθές και κουραστικό. Και αυτό γιατί η Ελλάδα διατηρεί άλλη μια παγκόσμια πατέντα,
το Φροντιστήριο!
Ο μαθητής πηγαίνει για να μάθει στο φροντιστήριο, ενώ στο σχολείο
πηγαίνει από υποχρέωση, αυτό κατάφεραν όσοι κυβερνούν τον τόπο.
Η ελληνική οικογένεια αιμορραγεί οικονομικά από το καρκίνωμα του
φροντιστηρίου, ακόμη και σε μαθητές του δημοτικού! Και οι πολιτικάντηδες έχουν το θράσος να ομιλούν για μεταρρύθμιση ή καλύτερα
για επανίδρυση του κράτους. Μετέτρεψαν το Λύκειο σε έναν εκβιαστικό
μηχανισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς κανέναν
επαγγελματικό προσανατολισμό. Ο μαθητής ήδη από το Γυμνάσιο δεν
ενδιαφέρεται για να μάθει γράμματα, αλλά για να «περάσει» στο πανεπιστήμιο.
Η ολοκληρωτική απαξίωση και αποτυχία των πανελλήνιων εξετάσεων
(ακόμη μια νεοελληνική εφεύρεση). Πώς δύναται όμως να αλλάξει
αυτή η κατάσταση όταν για την ελληνική εκπαίδευση δεν αποφασίζουν
οι πνευματικοί άνθρωποι και τα πανεπιστήμια, αλλά οι πολιτικάντηδες
και οι εργατοπατέρες.
Ας τολμήσει επιτέλους κάποιος να θέσει εκτός νόμου τα φροντιστήρια, να καθιερώσει δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να καταργήσει τον συνδικαλισμό των δασκάλων, και ο υπουργός Εθνικής
Παιδείας να ορίζεται από την Ακαδημία και τον πνευματικό κόσμο, και
όχι από την κομματική συναλλαγή. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν αντιδράνε γενικώς, αφήνοντας τα πράγματα
να πορεύονται με τον αυτόματο πιλότο. Κύριοι των εξουσιών. Το ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε ήταν διαφημιστικό σλόγκαν υγρού καθαρισμού παραθύρων. Εσείς όσο και να ψεκάσετε δεν θα καθαρίσετε
εύκολα! Τα δύσκολα, ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

Φασίανης Ηλίας, υπεύθυνος κινητοποιήσεως Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Λάρισας


Εμείς δεν ξεχνάμε!

Αυτή είναι η φράση που μπορεί να βγει σαν συμπέρασμα από την εκδήλωση του Patria την Τετάρτη 22 Ιουλίου, που είχε ως θέμα την παρουσίαση του περιοδικού με θέματα από την επική μάχη της ΕΛΔΥΚ το 1974. Ο χώρος κατάμεστος από Έλληνες πατριώτες και ιδίως από νέους ανθρώπους οι οποίοι με προσήλωση άκουσαν τους ήρωες πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ να διηγούνται τα τραγικά αλλά ταυτόχρονα και ηρωικά γεγονότα εκείνων των ημερών. Μάχες τις οποίες περιλαμβάνει το DVD του περιοδικού, ένα πραγματικό ντοκουμέντο, και του οποίου έγινε προβολή στην εκδήλωση. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο έκδοτης του Ελεύθερου Κόσμου κ. Δ. Ζαφειρόπουλος ο οποίος τόνισε πως για εμάς το Κυπριακό ζήτημα δεν είναι απλά μια ανάμνηση ή μια ευκαιρία για φτηνές επετείους αλλά ένα επίκαιρο και υπαρκτό εθνικό πρόβλημα του οποίου η λύση είναι απαίτηση της ελληνικής ιστορίας. Στη συνέχεια μίλησαν οι βετεράνοι πολεμιστές κ.κ. Χασάπης, Δούλας και Αργυρόπουλος οι οποίοι με συγκίνηση διηγήθηκαν τα πολεμικά γεγονότα εκείνων των ημερών όπως αυτοί τα έζησαν. Μίλησαν για στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά και για την προδοσία των πολιτικών και δυστυχώς αρκετών ανώτερων αξιωματικών οι οποίοι έναντι της εθνικής τιμής πρόταξαν τις παρασκηνιακές εντολές.
Μίλησαν για την αδιαφορία του ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, αδιαφορία και απαξίωση στο πρόσωπο των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι όπως τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος δεν έχασαν το 37% της Κύπρου, αλλά κράτησαν ελεύθερο το 63 % της ελληνικής αυτής πατρίδας.
Η συγκίνηση των παρευρισκόμενων κορυφώθηκε όταν έλαβε τον λόγο ο. Διοικητής της μάχης του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ Ταξίαρχος ε.α κ. Σταυρουλόπουλος. Ένας λεβέντης αξιωματικός, ένας ήρωας της πατρίδας ο οποίος είναι ξεχασμένος από το κράτος των διεφθαρμένων πολιτικάντηδων, διότι εκτέλεσε τη διαταγή που του έδωσε η τιμή του και η πίστη του στην Ελλάδα. Πολέμησε τους Τούρκους αντί να το βάλει στα πόδια όπως έκαναν άλλοι, οι οποίοι έλαβαν τιμές και αξιώματα από την ελληνική δημοκρατία για την προδοσία τους.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Παραχώρηση στο Δήμο Ασπροπύργου της πρώην Βάσης του ΝΑΤΟ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση της πρώην Βάσης του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα κατέθεσε στους Υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Εθνικής Άμυνας την παρακάτω ερώτηση:
Σύμφωνα με ομόφωνο Ψήφισμα του Δήμου Ασπροπύργου (αρ. πρωτ. 15249/7-5-09), ο Δήμος απαιτεί να παραχωρηθεί στην Αυτοδιοίκηση, ο χώρος της πρώην Βάσης του ΝΑΤΟ στην οποία υπάρχει σχέδιο να ανεγερθεί και να λειτουργήσει το νέο Σκοπευτήριο της Αττικής, ενόψει της επικείμενης παύσης λειτουργίας του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, Πολυκέντρο Πολιτισμού- Αναψυχής, Ανοιχτό Θέατρο, Εθνικό Προπονητικό Κέντρο καθώς και η Σχολή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δεδομένης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης καθώς και της εν γένει διαχρονικής υποβάθμισης της περιοχής του Ασπροπύργου, είναι προφανής η ανάγκη της αξιοποίησης μέρους της πρώην Βάσης, αφενός για τις ανάγκες των παραγωγικών σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, αφετέρου για οποιαδήποτε άλλη χρήση όπως οι ανωτέρω, που θα είναι χρήσιμες και ωφέλιμες για την ανάπτυξη της πόλης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπάρχει πολιτική βούληση για παραχώρηση της πρώην Βάσης του ΝΑΤΟ στον Δήμο Ασπροπύργου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανωτέρω εγκριθείσες χρήσεις, και αν όχι γιατί;
2. Ποια χρήση θα έχει ο χώρος σε περίπτωση που δεν παραχωρηθεί στον Δήμο;

Λεηλασίες πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα

Καταπέλτης κατά της Τουρκίας και των Τουρκοκυπριακών αρχών ήταν οι καταθέσεις επιστημόνων σε επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου που πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι εκατοντάδες εκκλησίες και χιλιάδες θρησκευτικά και αρχαιολογικά ευρήματα λεηλατήθηκαν από τις ελεύθερες περιοχές τα τελευταία 35 χρόνια της τουρκικής κατοχής και κατηγόρησαν ευθέως την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον κατοχικό στρατό.

Όπως μεταδίδει η Χουριέτ η συζήτηση επιστημόνων και μελών του Κογκρέσου διεξήχθη στην Ουάσιγκτον υπό την αιγίδα της Επιτροπής του Ελσίνκι.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γερμανός ιστορικός Κλάους Γκάλας και ο Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Μάικλ Γιάνσεν. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου "καταστράφηκε στα κατεχόμενα".

“Περίπου 16 χιλιάδες εικόνες, τοιχογραφίες και μωσαϊκά λεηλατήθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός Κύπρου. Οι τουρκικές Αρχές δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν το πολιτιστικό πλιάτσικο και σε ορισμένες περιπτώσεις το ενθάρρυναν", είπε στην ομιλία του ο Γιένσεν. Ο Γκάλας πρόσθεσε ότι οι "λεηλασίες έγιναν υπό τον διακριτική ανοχή του τουρκικού στρατού".


ΑΠΟ TO:foreignpress-gr

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΙΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ EMAIL ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΙΜΑ (ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ) ΓΙΑ 18ΧΡΟΝΗ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΕΤΩΝ 18, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ

22/07/2009

Πρωτιά Πλεύρη στην ευρωβουλή για την λαθρομετανάστευση

Το «ντεμπούτο» του στην Ευρωβουλή, πραγματοποίησε την εβδομάδα που πέρασε ο Ευρωβουλευτής πλέον, του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης. Και αν μη τι άλλο, το πρώτο δείγμα γραφής που έδωσε ήταν αρκούντως πειστικό. Η ερώτησή του αφορούσε τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της FRONTEX (Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης) από τουρκικά αεροσκάφη, αλλά και την ίδια την στάση της Τουρκίας, που προωθεί τους μετανάστες στην χώρα μας και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας παραθέτουμε ολόκληρη την ερώτηση του Θάνου Πλεύρη, ενώ αναμένουμε και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Όπως πολύ καλά έχετε πληροφορηθεί και γνωρίζετε οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη μεταναστευτική ροή από χώρες της Ασίας και της Αφρικής (λαθρομετανάστες). Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότατο στην Ελλάδα για τον επιπλέον λόγο ότι η Τουρκία δε δέχεται την επαναπροώθηση των μεταναστών και εμποδίζει το έργο της FRONTEX Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου η Τουρκία παρεμπόδισε αεροπλάνα της FRONTEX που έκαναν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι). Τα τουρκικά ραντάρ ανέφεραν ψευδώς τον ελληνικό εναέριο χώρο ως τουρκικό και ουσιαστικά παρεμπόδιζαν την όλη αποστολή, ενώ από τα παράλια της Μικράς Ασίας καθημερινά το τουρκικό κράτος επιτρέπει και πολλές φορές ενισχύει τη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η επιτροπή:
1. Γνωρίζετε και πως κρίνετε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος;
2. Πως κρίνετε την παρεμπόδιση του έργου της FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από τα τουρκικά μαχητικά;
3. Σκοπεύετε να πιέσετε την Τουρκία να δεχθεί την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών και να μην ενισχύει την προώθηση μεταναστών στην Ευρώπη και με ποιον τρόπο;
4. Σκοπεύετε να βοηθήσετε την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης και πως;
5. Πιστεύετε ότι οι αντοχές της ΕΕ για απορρόφηση μεταναστευτικού δυναμικού έχουν εξαντληθεί και πως θα αποτρέψετε τα νέα κύματα μετανάστευσης;»
Είναι σαφές ότι οι αγώνες για την προάσπιση του ελληνικού κράτους και του εθνικού του χαρακτήρα, πρέπει να λαμβάνουν χώρα τόσο στην ελληνική βουλή, όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και στην δεύτερη περίπτωση ίσως είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι «ίντριγκες» και τα «παιχνίδια εξουσίας» των δύο κομμάτων, αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων κρατών της υποτιθέμενης «Ένωσης». Και γι' αυτό φωνές σαν του Θάνου Πλεύρη, είναι απαραίτητες.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Άγιος Παντελεήμονας: Η λάθος κίνηση της αριστεράς

Τα όσα έχουν λάβει χώρα στον Άγιο Παντελεήμονα, από τους τελευταίους μήνες του παρελθόντος έτους, μέχρι και την προχθεσινή Πέμπτη, είναι κάτι που κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί εκτεταμένα, και ίσως να γίνει αντικείμενο μελέτης, από κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και σίγουρα πολιτικούς. Πρόκειται για μια ιστορία βέβαια, που ακόμη εκτυλίσσεται. Ή όπως το έθεσε ένας φίλος, για ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. Η κάποτε αστική γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να δέχεται ισχυρά πλήγματα, λόγω της λαθρομετανάστευσης. Μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα γκέτο, λαθρομεταναστών, ασιατικής κυρίως καταγωγής. Δεν διαφέρει σε πολλά από άλλες περιοχές της Αθήνας, που είχαν την αντίστοιχη πορεία, όπως η Πλατεία Βάθης λίγο πιο κάτω, ή μεγάλες περιοχές της Κυψέλης και των Πατησίων.

Τους τελευταίους όμως μήνες κάτι άλλαξε. Η περιοχή ήλθε στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με το μεταναστευτικό, από την στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής, αυτοοργανώθηκαν και αποφάσισαν να αντιδράσουν σε αυτό, το οποίο οι περισσότεροι έβλεπαν ως την αναπόφευκτη αντικατάστασή τους, από την νέα «γενιά» των Αθηναίων, με καταγωγή από την Ασία και την Αφρική…

Οι «τολμηρές» εκδηλώσεις τους, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, δεν θα είχαν ιδιαίτερης τύχης, αν απλά τους άφηναν να τις κάνουν. Είναι περισσότερο από σίγουρο, ότι η αντίδραση θα … «εξατμιζόταν», όπως άλλωστε γίνεται τις περισσότερες φορές στις νεοελληνικές κοινωνίες.

Η Αριστερά όμως, δεν μπορούσε, απλά να αφήσει το θέμα να … πέσει κάτω. Δεν μπορούσε, μέσα στην αλαζονεία της, να επιτρέψει απλά, στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, να διαδηλώνουν ενάντια σε αυτά, που εδώ και τόσο καιρό προσπαθεί να προβάλλει ως … δεδομένα. Και έτσι είχαμε το πρωτοφανές, για την χώρα μας τουλάχιστον φαινόμενο, της διοργανώσεως αντιδιαδηλώσεων από συλλογικότητες και κόμματα της … «αριστεράς» εναντίον των εκδηλώσεων των κατοίκων.

Και δεν ήταν μόνο οι αντιδιαδηλώσεις. Υπήρξαν και άλλα γεγονότα, τα οποία όμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπήρξαν ολόκληρες εκστρατείες, διοργανωμένες από καταλήψεις αναρχικών της περιοχής (βλ. Βίλλα Αμαλίας), με μοναδικό σκοπό την κατατρομοκράτηση των κατοίκων. Ανώνυμες απειλητικές επιστολές στάλθηκαν σε κατοίκους, που πρωτοστατούσαν. Υπήρξαν τηλεφωνήματα, και ευθείες απειλές στην μέση του δρόμου, προπηλακισμοί, ακόμη και γυναικών, που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Ταυτόχρονα το «συστηματικό» κομμάτι της αριστεράς, ξεκινούσε μια διαδικασία «φασιστοποίησης» όλων των κατοίκων, θέλοντας να τους παρουσιάσει ως «υποκινούμενους» και «υπηρέτες» ακραίων.
Δεν πρέπει δε, να παραλείψουμε και τις δύο «καταδρομικές» επιδρομές των αναρχικών στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, που και πάλι μοναδικό σκοπό είχαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους.

Τους στρίμωξαν πάρα πολύ

Αυτό που δεν είχαν λάβει υπ΄ όψιν, στους σχεδιασμούς τους, οι διάφορες «συνιστώσες» της ακροαριστεράς όμως, όπως δεν κάνουν συνήθως, επειδή δεν συνάδει με την υλιστική ψυχολογία τους, ήταν η ανθρώπινη φύση. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα ήταν πραγματικά απελπισμένοι. Γιατί όσοι είχαν την δυνατότητα, είχαν ήδη φύγει από την περιοχή. Αυτοί που έμειναν εκεί ήταν αυτοί που δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε. Και η ολοκληρωτική επίθεση, την οποία δέχτηκαν από την αρχή, τους στρίμωξε σε μια γωνία. Έχασαν από την αρχή το «ένδυμα» της πολιτικής ορθότητας. Οπότε από εκεί και πέρα τα πράγματα μπορούσαν να πάνε μόνο καλύτερα. Περικυκλωμένοι από λαθρομετανάστες, εγκληματίες, με τις δολοφονίες στην Αχαρνών καθημερινό φαινόμενο και καταδικασμένοι από τα ΜΜΕ και τους πολιτικά ορθούς κύκλους, οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι απέμειναν μόνοι τους να υπερασπιστούν τις συνθήκες ζωής τους, αν όχι την ίδια την ζωή τους.

Επίκεντρο της διαμάχης

Ήταν δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα, το μεταναστευτικό θα γινόταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Τα ΜΜΕ το κράτησαν κάτω από το χαλί, όσο περισσότερο μπορούσαν. Αλλά πλέον η αγανάκτηση ήταν τέτοια, που δεν μπορούσε να γίνει τίποτε. Οι ακρότητες της αριστεράς τον Δεκέμβρη, της ίδιας αριστεράς, που καταφερόταν κατά των κατοίκων, άνοιξαν ένα παραθυράκι για τους τελευταίους, καθώς έγινε κατανοητό, ότι δεν ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να επιβάλλουν με βίαιο τρόπο τις απόψεις τους. Αν δει κανείς την κάλυψη των δραστηριοτήτων τους, πριν και μετά τον Δεκέμβρη, θα παρατηρήσει δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες.

Στο πλευρό των κατοίκων, τέθηκαν από την αρχή των δραστηριοτήτων τους, όλοι οι φορείς και κόμματα που υποστήριζαν τον έλεγχο στην μετανάστευση. Βουλευτές του ΛΑΟΣ, περιόδευσαν στην περιοχή, ενώ και μικρότερα κόμματα, έκαναν τις δικές τους επαφές με τους κατοίκους.

Και ενώ η ένταση γύρω από την πλατεία ανέβαινε, τόσο στρεφόταν σε αυτή το βλέμμα του κόσμου. Ξαφνικά ο Άγιος Παντελεήμονας και η μικρή παιδική χαρά του, την οποία κλείδωσαν οι κάτοικοι, άνοιξαν οι αναρχικοί, ξανακλείδωσαν οι κάτοικοι, ξαναάνοιξαν οι αριστερές οργανώσεις, ξανακλείδωσαν οι κάτοικοι, έγινε το επίκεντρο του νούμερο ένα (για κάποιο καιρό τουλάχιστον) θέματος της επικαιρότητας. Όταν οι «αντι-ρατσιστικές» πορείες έφτασαν με συγκρουσιακή διάθεση στον Άγιο Παντελεήμονα, την Τρίτη, αντιμετώπισαν την οργή των κατοίκων και όσων τους συμπαραστέκονταν. Την Πέμπτη, που ξαναυπήρχε αντιρατσιστική πορεία, από νωρίς το απόγευμα, δεκάδες νέοι στην πλειοψηφία τους, ήταν μαζεμένοι στην Πλατεία, για να βοηθήσουν τους κατοίκους. Η εικόνα που αντίκριζε κανείς φτάνοντας μπροστά στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν εντυπωσιακή.

Το πείραμα συνεχίζεται

Οι εκλογές και τα ποσοστά που απέσπασαν στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, οι σχηματισμοί που αντιτίθενται στην άνευ όρων μετανάστευση ήταν ενδεικτικοί της νοοτροπίας των κατοίκων. Και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, ως μία μίνι – δημοσκόπηση, δίχως την ενδιάμεση παρουσία «δακτύλων», του τι θα μπορούσε να γίνει σε ολόκληρη την χώρα, αν το μεταναστευτικό αφεθεί στα χέρια της αριστεράς και των «υπάκουων» σε αυτήν υπουργών της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα, σίγουρα προβλημάτισαν πολλούς.
Το πείραμα συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να δίνει σημεία «Σαρκοζί», αλλά και τον κόσμο να θέλει περισσότερα. Ίσως το καλοκαίρι να είναι ήσυχο στην Πλατεία. Από τον Σεπτέμβρη όμως, σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία 
εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ.
Παυλόπουλου, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής
Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

«Αρνείται να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΛΑ.Ο.Σ και ο λαός
έχουν κοινές αγωνίες για το μέλλον της χώρας με τη
διαρκώς αυξανόμενη εισροή λαθρομεταναστών, αγωνίες
που εξέφρασε εξάλλου και ο αρμόδιος Επίτροπος της
ΕΕ κ. Μπαρό. Αγωνίες που παραθέτει, άλλωστε, και ο
"ομοτράπεζος" τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
αριστερός ηγέτης κ. Όσκαρ Λαφονταίν. Στον ΣΥΡΙΖΑ
έχουν μείνει πλέον μόνοι, θλιβεροί ...λαθρομεταναστο-
λάτρες».

''ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΜΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ''

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, ο Σταύρος Καρκαλέτσης απάντησε παραπέμποντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει με αεροπλάνο, όπου στο πιλοτήριο είναι νεκροί και οι δύο πιλότοι. Πετάει ακυβέρνητο, χωρίς σχέδιο πτήσης. Και περιμένουμε όλοι να τελειώσουν τα καύσιμα, για να δούμε πως και που θα πέσει….»

H Αλέκα πάει να μας τρελάνει!

Πέρασε στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων, αλλά η δήλωση της γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για την ΕΥΠ είναι πολύ σοβαρή. Η κα. Παπαρήγα εξέφρασε τη βεβαιότητά της για παρακολούθηση και των τηλεφώνων του ΚΚΕ από την Υπηρεσία και έκανε λόγο για «παρακολούθηση όλων από όλους», σχολιάζοντας ότι «και η ΕΥΠ, με τη σειρά της, παρακολουθείται από ξένες υπηρεσίες».

Επειδή η ίδια απαντούσε προ καιρού στο Θεόδωρο Πάγκαλο ότι αυτός έπρεπε να αποδείξει τις καταγγελίες του κατά του ΚΚΕ, καλό θα είναι η Αλέκα να μας πει πως είναι τόσο σίγουρη ότι παρακολουθούν τα τηλέφωνα του κόμματός της, γεγονός που προσβάλλει κάθε έννοια Δικαίου. Διαφορετικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνωμοσιολόγος.


Παρουσίαση του νέου τεύχους του Patria

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στα γραφεία του περιοδικού Patria (Ζαλοκώστα 5, 2ος όροφος) θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν βετεράνοι της Μάχης της Κύπρου και θα γίνει προβολή του DVD, το οποίο δίδεται ως δώρο με το τεύχος.


Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗ ΧΙΟ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης
θα επισκεφθεί το νησί της Χίου στις 21 κ
22 Ιουλίου 2009

Το πρόγραμμα του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ως
ακολούθως:

* Τρίτη 21 Ιουλίου 2009 και ώρα 19:30 μ.μ. Συνέντευξη
Τύπου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου
"Grecian Castle" (Λ. Ενώσεως 6, Χίος).

* Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, ώρα 09:45 π.μ άφιξη στην
Αγία Μαρκέλλα - Βολισσού όπου θα παρακολουθήσει
την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της
εικόνας της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, ώρα 11:30 π.μ. συνάντηση με
Τοπικούς Φορείς.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες έρευνες εκ μέρους της Τουρκίας
στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.
κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει
προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό
επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο. Προ ημερών, τουρκικό
αλιευτικό πρόσδεσε αυθαιρέτως και άνευ αδείας,
φυσικά, την νήσο Ρω και έγινε αντιληπτό μετά από
πάρα πολλές ώρες. Μια ενέργεια που εντάσσεται σε
επιτόπιες ασκήσεις διερευνήσεως εκ μέρους των
Τούρκων, των αντανακλαστικών μας. Η Κυβέρνηση
κοιμάται και ο Τούρκος σχεδιάζει. Ο Θεός να βάλει το
χέρι του...».

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναφορικά με τη σημερινή μαύρη επέτειο της Τουρκικής 
εισβολής στην Κύπρο και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην
υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ.
Αιβαλιώτης δήλωσε τα εξής:

«Εμείς έχουμε μιλήσει για αναμενόμενο θερμό επεισόδιο
αυτό το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών,
δεν έπραξαν τίποτε, προκειμένου να μη τεθούμε προ
τετελεσμένων γεγονότων.
Οι Τούρκοι διαχρονικά ελλοχεύουν και όταν βρίσκουν
την Ελλάδα με αδύναμη Κυβέρνηση, όπως τώρα,
επιχειρούν.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς τα Σεπτεμβριανά του 1955 με
την ασθένεια του Α. Παπάγου και την εισβολή του
ΑΤΤΙΛΑ πριν 35 χρόνια, σαν σήμερα, με την "ανύπαρκτη
κυβέρνηση" Ανδρουτσόπουλου.
Οι καιροί ου μενετοί...».

Αντικατοχική πορεία στην «πράσινη γραμμή»

Aντικατοχική πορεία γίνεται σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009, ημέρα μνήμης της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής του Αττίλα στην Κύπρο.
Αφετηρία η πλατεία Ελευθερίας ώρα 18:30 και κατάληξη το σημείο-σύμβολο της Κατοχής, το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Φορούμε μαύρη φανέλα ως ένδειξη πένθους.
Στο συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει της πορείας, θα συμμετέχουν πολλοί ομιλητές από προσφυγικά σωματεία και παγκύπριες κινήσεις πολιτών, καθώς και συγκροτήματα που θα ερμηνεύσουν αντικατοχικά τραγούδια.
Ας ενώσουμε τις φωνές μας, ας διαδηλώσουμε για άλλη μια φορά ενάντια στον παράνομο τούρκο εισβολέα διεκδικώντας για τριακοστή πέμπτη φορά το δικαίωμα όλων μας, για μια Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ, απαλλαγμένη απο κατοχικά στρατεύματα με τους πολίτες της να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες!
Γιατί... ΑΝ ΛΑΧΤΑΡΑΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ,
ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΠΑΡ ΤΗΝ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣ!

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με καταγγελία των εργαζομένων στα Ναυπηγία Σκαραμαγκά ότι 170 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης κατέθεσε στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών την παρακάτω ερώτηση.:
Στις 24/6/2009 πραγματοποιήθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, πορεία διαμαρτυρίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διανύουν τα Ναυπηγεία και μαζί τους οι εργαζόμενοι.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο καταγγέλλει ότι 170 εργαζόμενοι παραμένουν για δεύτερο μήνα απλήρωτοι, ενώ προδιαγράφεται αβέβαιο και το μέλλον 1400 εργαζομένων και των οικογενειών τους, λόγω της φημολογούμενης πιθανότητας πτώχευσης της εταιρείας Τροχαίου Υλικού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος της μη καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, σε τι ύψος κυμαίνονται αυτές συνολικά και πότε πρόκειται να καταβληθούν;
2. Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως παρουσιάζεται στους ισολογισμούς της, από την στιγμή της ανάληψης της εταιρείας από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες; Υπάρχει περίπτωση κήρυξης της εταιρείας σε πτώχευση;

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Για αιματοχυσία προειδοποιεί ο Ταλάτ

Δήλωση που μπορεί να έχει πολλές μεταφράσεις, έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αιματοχυσίας, σε περίπτωση αποχώρησης του Τουρκικού Στρατού από την Κύπρο, πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλάτ.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε επίσης ότι σε περίπτωση αποχώρησης του στρατού, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την κυριαρχία της και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, ο Ταλάτ χαρακτήρισε το αίτημα των Ελληνοκυπρίων μη ρεαλιστικό, και υποστήριξε ότι «καμιά ελληνοκυπριακή ηγεσία μέχρι σήμερα δεν ζήτησε κάτι τέτοιο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να είναι, όπως είπε, ρεαλιστής και πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστόφιας πρέπει να αντιληφθεί ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές για τους Τουρκοκύπριους.

Σε ερώτηση, κατά πόσο είναι εφικτή η λύση μέχρι το τέλος του έτους, ο Ταλάτ απάντησε: «Λέμε ότι είναι δυνατή η επίτευξη λύσης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα επιτευχθεί. Ως τουρκική πλευρά την επιθυμούμε, αλλά αυτή δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».


Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

"Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου όπως το έζησα"




Ο Νίκος Αργυρόπουλος το 1974 υπηρετούσε την στρατιωτική θητεία του στην Κύπρο ως έφεδρος στα τεθωρακισμένα. Τα παρακάτω αποτελούν προσωπική του μαρτυρία για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μέρος μια συνέντευξης που υπάρχει στο νέο τεύχος του Patria και θα κυκλοφορήσει και σε βιβλίο από τις εκδόσεις μας, μαζί με άλλες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών των γεγονότων εκείνης της εποχής αλλά και ντοκουμέντα για την μάχη της ΕΛΔΥΚ.
Μιλήστε μας για το πραξικόπημα κατά του Μακάριου. Εσείς πότε ενημερωθήκατε για το τι πρόκειται να συμβεί; Καταρχήν τις παραμονές του πραξικοπήματος υπήρχε μια ανησυχία και μια έντονη κινητικότητα. Στα γραφεία ακούστηκε ότι αναμενόταν το ανήκουστο! Πραξικόπημα από την πολιτεία προς τον στρατό. Δηλαδή ο Μακάριος θα επιχειρούσε να καταλάβει τους στρατώνες της Εθνικής Φρουράς χρησιμοποιώντας το προσωπικό του στράτευμα, το Εφεδρικό. Προηγήθηκε ένα πολύ σοβαρό γεγονός. Ο Μακάριος εξέδωσε διαταγή μείωσης της στρατιωτικής θητείας στο μισό, δηλαδή 12 μήνες. Δηλαδή κάποιος που είχε ήδη συμπληρώσει 12 μήνες αυτομάτως απολυόταν;
Ναι, εγώ τρελάθηκα να βγάζω απολυτήρια. Νομίζω η απόφαση αυτή εξεδόθη στις 14 Μαΐου και ήταν στα πλαίσια αποδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς ώστε ο Μακάριος να μην την έχει εμπόδιο στους πιθανούς σκοπούς του. Ακόμη και ένα μικρό παιδί γνωρίζει ότι για να προβείς σε μείωση της θητείας πρέπει να έχεις προηγουμένως εκπονήσει προγράμματα εκπαίδευσης των, δωδεκάμηνης θητείας, στρατιωτών έτσι ώστε στο εξάμηνο να τους έχεις ετοιμοπόλεμους. Εκεί απολύθηκαν έμπειροι στρατιώτες και τα οργανογράμματα των μονάδων πήγαν περίπατο. Ξηλώθηκε ένα ολόκληρο σύστημα. Αποσύνθεση και πανικός! Οι αξιωματικοί δεν ήξεραν ποιόν και πάνω σε τι να τον εκπαιδεύσουν. Και ποιος μπορεί να εκπονήσει ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης, να τα μεταδώσει σε εμάς τους υπαξιωματικούς και εμείς με τη σειρά μας στους στρατιώτες, όταν μάλιστα ήμασταν επιφορτισμένοι με πολλαπλά καθήκοντα; Υπήρχε μεγάλη ένταση. Στις αρχές Μαΐου έγραψα ένα γράμμα προς τον πατέρα μου. Το γράμμα αυτά ξεκινούσε με την εξής φράση «παραμονές πολέμου». Τις επόμενες εβδομάδες πληροφορηθήκαμε από έγκυρες πηγές ότι αναμενόταν επίθεση του Εφεδρικού στην μονάδα μου, την 21 ΕΑΝ. Από τις 10 Ιουλίου εγκαθιστούσαμε ενέδρες πέριξ του στρατοπέδου. Οι Κύπριοι στρατιώτες τι έλεγαν; Πίστευαν ότι αναμένεται επίθεση; Οι Κύπριοι στρατιώτες μιλούσαν κυρίως μεταξύ τους, όπως και εμείς οι Ελλαδίτες μιλούσαμε μεταξύ μας. Οι λίγοι που συζητούσαν μαζί μας συμμερίζονταν τις ανησυχίες μας. Πότε σας ενημέρωσαν οι αξιωματικοί για το πραξικόπημα; Το πρωί της 15ης Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα για πρώτη φορά βγήκαμε από το καθιερωμένο πρόγραμμα. Έγινε μια πολύ σύντομη αναφορά επιλαρχίας και εν συνεχεία συγκεντρωθήκαμε όλοι στο ΚΨΜ. Εκεί δόθηκε διαταγή να κλείσουν τα παράθυρα. Αναστατωθήκαμε. Τότε ήρθε ο υποδιοικητής ο Αλεξιάδης και μας είπε ότι τα παράθυρα έκλεισαν επειδή θα γινόταν κάποια προβολή. Εν τω μεταξύ έξω υπήρχε μεγάλη κινητικότητα. Ο υποδιοικητής άρχισε να κάνει λόγο για τα καθήκοντα του θαλαμοφύλακα! Απλώς μας απασχολούσε μέχρι να ετοιμαστούν τα άρματα και να επανδρωθούν με έμπιστους στρατιώτες. Βγήκαμε έξω και μας υπέδειξαν σε ποιο άρμα θα πήγαινε ο καθένας. Εμένα μου ανέθεσαν τη διοίκηση ενός BTR. Μου είπαν «πάρε μερικούς στρατιώτες της ίλης εφόδου, ανέβα στο άρμα και πάμε». «Που πάμε ρε παιδιά στις 8 το πρωί;». «Σε άσκηση» μου απάντησαν. Περιγράψτε μου τα γεγονότα από τη στιγμή που αναχωρήσατε από το στρατόπεδο. Πήραμε τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μόλις φτάσαμε εκεί γινόταν χαμός! Ακόμη δεν ήξερα τι πρόκειται να κάνουμε. Δέχθηκα πυρά από την ταράτσα του Μεγάρου και απάντησα με το πολυβόλο του οχήματος. Μάλιστα δεν ήξερα ότι το κτίριο είναι το Προεδρικό και ρώτησα έναν δεκαεπτάχρονο Κύπριο καταδρομέα εθελοντή που ήταν μαζί μου στο άρμα. Εκείνος αντί απάντησης φώναξε με ενθουσιασμό «θα τον φάμε τον π... τον Μούσκο (το κατά κόσμον επώνυμο του Μακάριου)». Αμέσως μετά δέχθηκα πυρά ελαφρών όπλων και από ένα κτίριο που βρισκόταν απέναντι από το Προεδρικό. Φύλαξε ο Θεός και δεν πάθαμε τίποτα. Συνέχισα να απαντώ στα πυρά, μάλιστα κάποια στιγμή το πολυβόλο έπαθε εμπλοκή. Έφθασαν και τα άρματα Τ34 και προωθηθήκαμε. Στη συνέχεια όρμησαν μέσα οι καταδρομείς και έγινε ότι έγινε. Όταν τελείωσαν όλα μπήκα και εγώ στον περίβολο του Μεγάρου. Υπήρχαν διάσπαρτοι νεκροί του Εφεδρικού. Εκεί είδα για πρώτη φορά νεκρούς στρατιώτες. Μάλιστα την εικόνα ενός σκοτωμένου από τους επιτιθέμενους δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Είχε μείνει σε μια πολύ περίεργη στάση. Πρέπει την στιγμή του θανάτου του να ήταν καθιστός. Τα μάτια του ήταν ανοικτά και το βλέμμα του εντυπώθηκε στο μυαλό μου. Μπροστά στην είσοδο του κτιρίου είχε χτυπηθεί ένα BTR, άνοιξα την θύρα εξόδου και είδα ένα μαυρισμένο «εξάρτημα» όπλου, μόλις το έπιασα συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα χέρι! Αυτό έκανα καιρό να το βγάλω από μέσα μου. Μην ξεχνάς ότι ήμουν 20 χρονών. Μέχρι τότε τον πόλεμο τον είχα δει μόνο στον κινηματογράφο. Πότε πληροφορηθήκατε ότι ο Μακάριος είχε ξεφύγει από τον κλοιό;
Εγώ το έμαθα πολύ νωρίς. Μου το είπαν οι Κύπριοι καταδρομείς που αποτελούσαν τμήμα της φρουράς του Μακάριου. Αυτοί έμεναν σε ένα μικρό οίκημα στην πίσω πλευρά του Μεγάρου. Κάθε πρωί που ο πρόεδρος μετέβαινε στο κτίριο παρουσίαζαν όπλα. Μάλιστα μου περιέγραψαν το πώς έφυγε. Τον κρατούσαν δύο από τους προσωπικούς του φρουρούς σχηματίζοντας με τα χέρια τους «σκαμνάκι» και τον ακολουθούσαν κάποιοι άλλοι. Το καταπληκτικό είναι πως ο Μακάριος αποχώρησε στις 8 π.μ. ενώ η επίθεση μας εκδηλώθηκε δεκαπέντε λεπτά αργότερα. Προφανώς βαρέθηκε να μας περιμένει. Ρώτησα τους καταδρομείς γιατί δεν τον εμπόδισαν. Εκείνοι απάντησαν ότι ήδη από το προηγούμενο βράδυ τους πήραν τα όπλα από το Προεδρικό Μέγαρο. Γι' αυτό εκείνη την ημέρα διατάχθηκαν να σταθούν απλώς σε στάση προσοχής κατά την έλευση του προέδρου. Τα ερωτήματα είναι πολλά αλλά δεν έχω απαντήσεις. Ποιος πήρε τα όπλα από τους καταδρομείς την προηγούμενη μέρα; Τι ήξερε; Τι φοβήθηκε; Γιατί ο Μακάριος αναχώρησε από το κτίριο πριν την εκδήλωση της επίθεσης; Αν γνώριζε για το πραξικόπημα γιατί μετέβη στο κτίριο; Τι απέγιναν οι εργαζόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο;
Τους συγκεντρώσαμε σε ένα μέρος στον περίβολο του κτιρίου. Έκανε τρομερή ζέστη. Είδα ότι είχαν ασπρίσει τα χείλη τους. Εντελώς ανθρώπινα εκείνη την στιγμή και ξεχνώντας ότι φορώ στολή τους ρώτησα «χρειάζεστε κάτι; Μήπως θέλετε να σας φέρουμε λίγο νερό;». Εκείνοι με κοίταζαν καχύποπτα. Ήταν πολύ λογικό. Βγήκα έξω και πήγα σε ένα περίπτερο που βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Ήταν κλειστό. Πυροβόλησα την κλειδαριά και το άνοιξα. Βρήκα δύο πλαστικά μπιτόνια και τα γέμισα νερό από μια κοντινή βρύση. Καθώς διέσχιζα τον δρόμο, δέχθηκα καταιγιστικά πυρά από ελεύθερους σκοπευτές. Πρέπει να αφυπνίστηκαν από τον πυροβολισμό μου. Έτρεξα του σκοτωμού. Ευτυχώς γλίτωσα, ούτε τα μπιτόνια τρύπησαν. Πρόσφερα το νερό στους υπαλλήλους αλλά δεν έπιναν, δεν με εμπιστεύονταν. Αναγκάστηκα να πιω πρώτος και από τα δύο μπιτόνια. «Τώρα αν θέλετε πιείτε» τους είπα « δεν μου έδωσε κανένας διαταγή να σας φέρω νερό». Άρχισαν να πίνουν. Πρόσφερα και σε έναν κύριο με γκρίζο κουστούμι. Αρνήθηκε γιατί περίμενε πρώτα να πιουν όλοι οι άλλοι Ξαφνικά εμφανίζεται ένας Κύπριος αξιωματικός, θηρίο μαύρο. «Π...καλαμαρά» μου φώναξε «γιατί τους δίνεις νερό;». Μου έριξε μια κλωτσιά στο καλάμι και έχασα το φως μου. Τότε ο κύριος με το γκρίζο κουστούμι με πλησίασε. Συστηθήκαμε. Ήταν ο υφυπουργός Πάτροκλος Σταύρου, με τον οποίο έκτοτε έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Στεναχωριόταν όπως μου είπε για τις μελέτες του που είχαν καταστραφεί στο κτίριο και ανησυχούσε για το μέλλον της Κύπρου. «Τώρα καταστραφήκαμε» έλεγε συνεχώς «Ανοησίες οι μεν, ανοησίες οι δε, τώρα καταστραφήκαμε. Η μια ανοησία πάνω στην άλλη».
Στη συνέχεια οι άνθρωποι, μου εμπιστεύθηκαν τα ονόματα και τα τηλέφωνά τους για να ειδοποιήσω τους οικείους τους οι οποίοι θα ανησυχούσαν. Το απόγευμα με διέταξαν να πάρω τους υπαλλήλους και να τους αφήσω στην κεντρική πλατεία της Λευκωσίας. Που να τους άφηνα όμως με την απαγόρευση της κυκλοφορίας; Τους μοίρασα στα σπίτια τους. Δεν είχαν λόγια να με ευχαριστήσουν. Όταν συναντήθηκα ξανά με κάποιους απ' αυτούς, μετά από πολλά χρόνια, εκτυλίχθηκαν πολύ συγκινητικές στιγμές. Τι επακολούθησε μετά το πραξικόπημα; Εγώ έμεινα στο Προεδρικό μέχρι την Παρασκευή. Εκείνη την ημέρα επέστρεψα στη μονάδα. Υποδεχθήκαμε την νέα σειρά που ήρθε. Στη συνέχεια κάναμε τεχνητή οπισθοδρόμηση πυροβόλου. Αυτό το κάνεις όταν ετοιμάζεσαι να χρησιμοποιήσεις τα πυροβόλα. Δεν σας ενημέρωσαν ότι επίκειται τουρκική επίθεση; Εγώ τουλάχιστον δεν άκουσα τίποτα.


89η επέτειος μνήμης και τιμής στον Ίωνα Δραγούμη




Σε εποχές κατά τις οποίες η επιβουλή κατά των εθνικών μας δικαίων είναι πλέον ολοφάνερη και τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματά της διαρκώς μεγαλώνουν, μορφές τολμηρές και αγωνιστικές όπως αυτή του Ίωνος Δραγούμη είναι πράγματι διαχρονικές.

Σε περιόδους που όλοι αισθάνονται την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και την πάταξη των κομματικών φανατισμών, πανελλήνια μηνύματα, όπως αυτά που απέδωσε η φλογερή γραφίδα του Ίωνος Δραγούμη, από τα μέρη εκείνα όπου ο Ελληνισμός έδινε μάχη για την επιβίωσή του ή την ιστορική του δικαίωση (Αλεξανδρούπολη, Μοναστήρι, Πύργο, Φιλιππούπολη, Αδριανούπολη) είναι αληθινά πολύτιμα.

Συμπληρώνονται 89 χρόνια από την θλιβερή ημέρα της δολοφονίας του Ίωνος Δραγούμη την ημέρα που ο φρικτός κυκλώνας του Διχασμού παρέσυρε και έσβησε μια πραγματική ελπίδα για τον τόπο. Τα δημιουργήματά του και η ίδια η θυσία του, αποτελούν αιώνια μηνύματα και διδαχές στους Έλληνες -και ιδιαιτέρως στους νέους- κάθε εποχής. Ειδικά σήμερα που η ευρισκομένη σε εξέλιξη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» αγγίζει όλο και περισσότερο την πατρίδα μας, οι ιδέες του Ίωνος Δραγούμη αντηχούν επίκαιρες, ιδίως σε όσους αντιστέκονται σε κάθε ξένη επιβουλή και στον επικίνδυνο εφησυχασμό.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Ελληνισμού, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη και η Νεολαία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΝΕ.Ο.Σ.) συνδιοργανώνουν την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στην λευκή στήλη (έναντι ξενοδοχείου Χίλτον, Βασ. Σοφίας 73) εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, κτυπημένος από τις σφαίρες του Εθνικού Διχασμού.

H εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται τα τελευταία 26 χρόνια με συνέπεια. Στην φετινή εκδήλωση όπου θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κουριαννίδης.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.



ΚΥΠΡΟΣ 1974: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ…


Συμπληρώνονται φέτος 35 ολόκληρα χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Εκείνο το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 ήταν μαύρο και ολέθριο για τον Ελληνισμό. Σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες σαν λυσσασμένα σκυλιά αποβιβάστηκαν στη Μεγαλόνησο. Αυτά που ακολούθησαν; Απερίγραπτα και φρικτά τα πεπραγμένα των απολίτιστων Τούρκων εις βάρος γυναικών, αμάχου πληθυσμού και μικρών παιδιών. Εν ψυχρώ δολοφονίες, βιασμοί, ομαδικές εκτελέσεις, απάνθρωπα βασανιστήρια και 1619 αγνοούμενοι. Οι οικογένειες των αγνοουμένων ζουν έως σήμερα με το βάσανο και την αγωνία για το τι πραγματικά συνέβη στα παιδιά, στους γονείς, στους συζύγους και στα αδέρφια τους, τα οποία «εξαφανίστηκαν». Η ελληνική πολιτεία; Γι αυτή δεν υπήρξε ποτέ επίσημα πόλεμος με την Τουρκία το 1974. Ένας «κλειστός» φάκελος κι ένα «η Κύπρος κείται μακράν» συνοδεύουν επί δεκαετίες την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος που άφησε την Κύπρο να αιμορραγεί αφού ποτέ δεν έμαθε να χρησιμοποιεί στο διπλωματικό της λεξιλόγιο τη λέξη «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ».

Ο Ελληνισμός όμως σε Ελλάδα, Κύπρο, Βόρειο Ήπειρο, Μικρά Ασία και σε όλη τη γη δεν ξέχασε και δεν θα ξεχάσει το δράμα και την αδικία που υφίσταται η Ελληνική Μεγαλόνησος. Μια από τις ανοιχτές πληγές για το Έθνος μας είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Η Κύπρος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ γιατί δεν μας επιτρέπουν να την ξεχάσουμε το αίμα του Ιάκωβου Πατάτσου και του Ευαγόρα Παληκαρίδη, η αγχόνη του Μιχαλάκη Καραολή και του Ανδρέα Δημητρίου, ο πυρπολισμός του Γρηγόρη Αυξεντίου καθώς και οι θυσίες όλων εκείνων των Εθνομαρτύρων ηρώων της Κύπρου και των αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α.

- Ζητάμε να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά φασιστικά στρατεύματα κατοχής από τη Νήσο.

-Ζητάμε πίσω το 37% του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου.

Μα πάνω απ΄όλα ,

-Ζητάμε πίσω τη χαμένη ΕΘΝΙΚΗ μας ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.



ΤΣΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ο όλεθρος της ανεργίας αναζωπυρώνεται

Του Ηλία Μοτζάκη
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ.
Αναπληρωτής οργανωτικού Ν.Ε. Θεσ/νικης
Υπεύθυνος ΝΕ.Ο.Σ. Νέας Μηχανιώνας



Τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται παρότι ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι παραμένουν ίδια.
Στο 9,4% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Απρίλιο του 2009 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας αύξηση από το 7,7% που είχε διαμορφωθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Απρίλιο 2009 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.482.264 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 466.878 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.309.959 άτομα.

Τον Απρίλιο του 2009, ο αριθμός των απασχολούμενων συγκρινόμενος με τον Απρίλιο 2008 μειώθηκε κατά 2,0%, ενώ ο αριθμός των ανέργων συγκρινόμενος με τον Απρίλιο του 2008 αυξήθηκε κατά 22,6%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο το ποσοστό της ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 9,2% (σε σχέση με το 9% του περυσινού Μαρτίου), ενώ για το σύνολο του α΄ τριμήνου ανήλθε στο 9,3% (από 8,3% το α΄ τρίμηνο του 2008).
Στις ηλικίες 15-24 ετών φθάνει το 25% ενώ στις γυναίκες ανήλθε στο 13,3% - Ανεβαίνει κυρίως στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας στο 16,4%

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας κατά περιφέρεια η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι:
-Το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας τον Ιανουάριο του 2009 έφθασε το 16,4% (έναντι 13,3% του Ιανουαρίου 2008) και το 16,3% στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου (έναντι του 12,1% του Ιανουαρίου του 2008).
-Το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια Ηπείρου διαμορφώθηκε στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2009 (έναντι 9,8% του Ιανουαρίου του 2008). Στην περιφέρεια Κρήτης η ανεργία έφθασε το 12,4% έναντι του 5,6%. Στο νομό Στερεάς Ελλάδας το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 11,9% έναντι του 9,2%.
-Στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,4% έναντι του 8,7%, στα Ιόνια νησιά το 10,9% έναντι του 13,8%, στην Πελοπόννησο το 9,5% έναντι του 8%, στο βόρειο Αιγαίο το 8,2% έναντι του 4,1% και στην Αττική το 7,1% έναντι του 6,7% και τέλος στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη το 8,8% έναντι του 8,2%.
Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες (13,3% τον Ιανουάριο του 2009) έναντι 12,1% του Ιανουαρίου του 2008) και τους άνδρες (ποσοστό 6,7% έναντι του 5,1%).
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες από 15-24 ετών φτάνει το 25% τον Ιανουάριο του 2009 έναντι του 20,6% του Ιανουαρίου του 2008.
Στις ηλικίες 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 12% έναντι του 11,3%, στις ηλικίες 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 8,3% έναντι του 6,4%, στις ηλικίες 45-54 ετών το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 6,2% έναντι του 4,5%, στις ηλικίες 55-64 ετών η ανεργία παρέμεινε στο ποσοστό του 4% τον Ιανουάριο του 2009 όσο ήταν και τον Ιανουάριο του 2008, ενώ οριακή μείωση σημείωσε η ανεργία στις ηλικίες 65-74 ετών από το 1,5% που ήταν τον Ιανουάριο του 2008 στο 1,3% τον Ιανουάριο του 2009

Η κυβέρνηση αντί να αντιδράσει και να βγάλει νέα προγράμματα για ουσιαστική απασχόληση των ανέργων και όχι προγράμματα για ανασφάλιστους τύπου stage, φαίνεται πως είναι σε πανικό. Δεν φταίει η οικονομική κρίση αλλά και τα συνεχόμενα λάθη της κυβέρνησης.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

«Μαύρη τρύπα» στον Δήμο Θεσσαλονίκης

του Γιάννη Κουριαννίδη
εκδότη του περιοδικού «Ενδοχώρα»
δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σhttp://www.blogger.com/img/blank.gifτερείται φορολογικής ενημερότητας! Το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ (!) από το ταμείο του είχε ως αποτέλεσμα να κινηθεί η σχετική νομική διαδικασία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την στέρηση φορολογικής ενημερότητας για ελλείμματα άνω των 150.000 ευρώ.

Και αντί η Διοίκηση του Δήμου να κρυφτεί από ντροπή και να προσπαθήσει να συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτα ψάχνοντας να βρει έναν τρόπο να αποφύγει αυτή την κύρωση που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στον Δήμο, αλλά κυρίως πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία του, φτάνει στο σημείο να κομπορρημονεί θρασύτατα και να εγκαλεί όσους της ασκούν κριτική. Με περίσσιο θράσος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος, έφτασε στο σημείο να πει ότι «κανονικά θα έπρεπε να μας ευχαριστείτε και να μας δίνετε συγχαρητήρια, επειδή επισπεύσαμε αυτήν την διαδικασία, η οποία καθυστερούσε νομικά για ευνόητους λόγους».

Προφανώς, ο κ. δήμαρχος υπονοεί ότι οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης καθυστερούσαν την εξέλιξη της νομικής διαδικασίας και την άσκηση ποινικών διώξεων, προκειμένου να φτάσουμε στο 2010, που είναι έτος εκλογών. Τι τρομερό, αλήθεια, υπονοούμενο σε βάρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, από τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, που προσπαθεί να την εμπλέξει σε κομματικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες! Με απανωτές, μάλιστα, επιστολές του προς την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ουσιαστικά εξανάγκασε τους δικαστικούς λειτουργούς να δράσουν βεβιασμένα και επέτυχε την εσπευσμένη άσκηση των διώξεων εναντίον των φερομένων ως ενόχων του σκανδάλου.

Τώρα, το ποιός παίζει με τους θεσμούς, το ποιός τους χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων του και το ποιός διακυβεύει το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πράγματα που πρέπει να κρίνουν και να τιμωρήσουν με την ψήφο τους οι δημότες της Θεσσαλονίκης. Φτάνει πια!

Το να αποποιείται ο κ. Παπαγεωργόπουλος τις ποινικές ευθύνες του στο σκάνδαλο είναι κατανοητό και εν πάση περιπτώσει είναι κάτι που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Το να αποποιείται όμως των πολιτικών ευθυνών του, είναι κάτι που δεν τον τιμά καθόλου...
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 9ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας Στόχος.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ξεπερνούν τα όρια στον ΣΥΝ Συνέντευξη του Ηλία Πολατίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»

κ. Πολατίδη, όπως θα γνωρίζετε, η ερώτηση που καταθέσατε στην Βουλή την 4η Μαΐου 2009, έχει πάρει τεράστια έκταση, διότι ο ΟΤΕ ορμώμενος από αυτήν απαιτεί με δύο συνεχόμενα εξώδικα από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας να μεριμνήσει για την διακοπή λειτουργίας του Indymedia μέσα από το δίκτυο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ειδάλλως θα αποκλείσει το Πολυτεχνείο από την χρήση των οπτικών ινών του. Κατ’ αρχάς πιστεύετε ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση να προβεί ο ΟΤΕ σε μία τέτοια ενέργεια; Δεν ακούγεται λίγο απίθανο, για μία Ελλάδα όμηρο, υπό την ηγεμονία της Αριστεράς;

Πράγματι δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα να εφαρμόζονται οι νόμοι όταν θίγονται συμφέροντα ή επιδιώξεις «ψευτοπροοδευτικών». Με την είσοδο του ΛΑΟΣ στην βουλή οι ισορροπίες έχουν αλλάξει έχουμε δει πρωτόγνωρα πράγματα να συμβαίνουν και ίσως τελικά να εφαρμοστεί ο νόμος ακόμη και στους «πιο ίσους» στην Ελλάδα. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αγωνίζεται για τα αυτονόητα τα οποία δυστυχώς στην Ελλάδα της ΝΔ και του Καραμανλή φαντάζουν επαναστατικά. Με ρωτάτε αν είναι πιθανόν να εφαρμοστεί ο νόμος όταν ενοχλείται η Αριστερά. Πριν την είσοδο μας στην Βουλή η απάντηση θα ήταν αρνητική, ενώ σήμερα υπάρχει ελπίδα.

Το ΕΔΕΤ απαντά σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το πρωί ότι «θέματα ελευθερίας της έκφρασης μέσω διαδικτύου δεν πρέπει να εμπλέκουν σε καμία περίπτωση φορείς όπως την ΕΔΕΤ ΑΕ, που εξυπηρετούν με την παροχή της υποδομής δικτύου κορμού, με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, τεράστιο αριθμό πολιτών». Εσείς πιστεύετε ότι τίθεται εδώ ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης;

Σαφώς και δεν τίθεται θέμα ελευθερίας της έκφρασης. Το πρόβλημα όπως τίθεται στην ερώτηση μου είναι η χρησιμοποίηση από κάποιους δημοσίων υποδομών προνομιακώς. Το Indymedia επειδή έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις και πολιτικές καλύψεις χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΕΜΠ, του ΕΔΕΤ και εν τέλει του ΟΤΕ κατά παράβαση των νόμων και των συμβάσεων. Οι σπόνσορες του Indymedia έχουν τεράστια κεφάλαια και δεν είναι ανάγκη ο ελληνικός λαός να πληρώνει από το υστέρημα του την προπαγάνδα τους. Το ΕΔΕΤ λέει ξεκάθαρα ανακρίβειες και προσπαθεί να υπεκφύγει από την ουσία του ζητήματος διότι οι ευθύνες του είναι τεράστιες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του «Τμήματος Δικαιωμάτων» του Συνασπισμού. Μιλούν για «πλήγμα για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης», για «ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας» και για «απροκάλυπτα αντιδημοκρατικά σχέδια». Γνωρίζοντας ότι στις πολυάριθμες παρεμβάσεις σας για το ζήτημα αυτό το κράτος ποιεί την νήσσα – αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η στάση του κρατικού ΕΔΕΤ – υποθέτουμε ότι τα όσα καταγγέλλει ο Συνασπισμός αφορούν τόσο τον ΟΤΕ όσο και εσάς και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Τι απαντάτε στον Συνασπισμό;

Τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα είναι υπέρ του Indymedia. Η κυβέρνηση της ΝΔ δια των υφυπουργών Παιδείας Ταλιαδούρου και Λυκουρέντζου μέσω των απαντήσεων που έχουν δώσει στην Βουλή έχει πάρει το μέρος του Indymedia. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός του ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθούν είτε να μην πάρουν θέση στο θέμα, είτε να κρυφθούν πίσω από το σύνταγμα (ελευθερία εκφράσεως και πανεπιστημιακό άσυλο). Ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας η επίκληση από τους προστατευόμενους του Soros των δήθεν διώξεων από οικονομικά κέντρα. Ακόμη και αυτά τα οικονομικά κέντρα, όπως το ΕΒΕΑ, που θα όφειλαν να πάρουν θέση, των οποίων τα μέλη είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τήρησαν σιγήν ιχθύος. Ο Συνασπισμός θεωρεί ότι δημοκρατία είναι κάποιοι να κάνουν προνομιακή χρήση δημοσίων υποδομών και να μην τηρούν τους νόμους. Η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι δημοκρατία. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «προοδευτικοί» να είναι υπεράνω του Νόμου.

Επιπλέον ο Συνασπισμός προσπαθεί να παραπληροφορήσει μιλώντας για ελευθερία έκφρασης ούτως ώστε να δημιουργήσει συμπάθεια για κάποιους δήθεν διωκομένους. Αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία του θέματος που είναι η παράνομη και καταχρηστική χρήση δημοσίων υποδομών. Θα δώσω ένα παράδειγμα με εφημερίδα για να το αντιληφθούν και οι αναγνώστες οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες πληροφορικής. Είναι σαν να διαμαρτύρεται κάποιος για φίμωση και στέρηση ελευθερίας της έκφρασης επειδή δεν του τυπώνει δωρεάν το Εθνικό Τυπογραφείο ημερήσια εφημερίδα 200 σελίδων σε 10.000.000 αντίτυπα.

Δεδομένου ότι έχετε διαβάσει την επίμαχη σύμβαση μεταξύ ΕΔΕΤ και ΟΤΕ, πιστεύετε ότι οι όροι που αναφέρατε στην ερώτησή σας και που επικαλείται ο ΟΤΕ στα εξώδικά του είναι «καταχρηστικοί» όπως απαντά το ΕΔΕΤ; Τα περί ακαδημαϊκής ελευθερίας και ασύλου αφορούν την σύμβαση;

Σαφέστατα ορίζεται ότι η χρήση του δικτύου επιτρέπεται για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς. Όλες οι άλλες χρήσεις δεν επιτρέπονται από τη σύμβαση. Το ΕΔΕΤ με την λογική του καταδεικνύει ότι πάνω από όλα το ενδιαφέρει το Indymedia και είναι δευτερεύον θέμα η παροχή του δικτύου στα πανεπιστήμια. Όσοι επικαλούνται την ακαδημαϊκή ελευθερία και το άσυλο έχουν φτάσει στην έσχατη απόγνωση καθώς τα σοβαρά επιχειρήματα έχουν τελειώσει.

Το Indymedia έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το κόμμα σας. Εκτός από εσάς, έντονες διαμαρτυρίες για την δράση του έχουν εκφράσει ενίοτε και άλλοι βουλευτές, όπως ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Πλεύρης. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. στο σοβαρό αυτό ζήτημα;

Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε θέματα ουσίας δημοκρατίας μέσα στην βουλή εν αντιθέσει με άλλα κόμματα που είτε στηρίζουν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές είτε προσπαθούν να μην πάρουν θέση. Η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα προκύπτει από τις αρχές και τις αξίες που έχουμε ως κόμμα. Επίσημη τοποθέτηση του κόμματος θα υπάρξει πολύ σύντομα.

Εκτός από το Indymedia υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες στο ίδιο μήκος κύματος που κατά παράβαση της δεοντολογίας χρήσεως του δικτύου του ΕΜΠ λειτουργούν ανενόχλητες. Εάν το Indymedia απομακρυνθεί από το ΕΜΠ, θα επιμείνετε και για τις άλλες ιστοσελίδες, όπως το indy.gr του Συνασπισμού, κάποια «στέκια αναρχικών» ή και τα Indymedia των Πατρών, της Σκωτίας και της Βαλένθια;

Όλες οι ιστοσελίδες που παραβαίνουν τους όρους της συμβάσεως πρέπει να απομακρυνθούν και θα επιμείνουμε για να μην υπάρξει η δυνατότητα με νομικίστικα τερτίπια να επιστρέψει το Indymedia.

Για ποιον λόγο, πιστεύετε ότι οι ανώνυμοι διαχειριστές των ως άνω σελίδων εμμένουν στην χρήση των δικτύων του ΕΜΠ. Είναι οικονομικοί ή λόγοι ή μήπως επωφελούνται και του πανεπιστημιακού ασύλου;

Θεωρώ ότι είναι και τα δύο. Οι τεράστιες υποδομές επιτρέπουν την άνετη διακίνηση μεγάλου όγκου ροής δεδομένων κάτι που επιτρέπει την δημιουργία και πειραμάτων από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης για τον έλεγχο μοντέλων «πολύχρωμων επαναστάσεων». Αυτές οι «επαναστάσεις» όπως αυτές που είδαμε σε Σερβία, Ουκρανία και Γεωργία βασίζονται σε ένα σχετικώς μικρό αριθμό «επαναστατών» οι οποίοι όμως είναι άριστα συντονισμένοι μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο αντίπαλος να θεωρεί ότι είναι μπροστά σε μια γενική εξέγερση και να τρέπεται σε φυγή. Αυτός ο άριστος συντονισμός απαιτεί επικοινωνιακές υποδομές που κανείς ιδιώτης πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου δεν μπορεί να διαθέσει. Άρα απαιτούνται οι δημόσιες υποδομές όπως αυτές του ΕΜΠ.

Η ύπαρξη του ασύλου επιτρέπει την ατιμωρησία ακόμη και όταν γίνονται εγκληματικές ενέργειες όπως η παροχή προσωπικών δεδομένων και η προτροπή για βίαιες ενέργειες εναντίον προσώπων με τα οποία υπάρχουν ιδεολογικές διαφωνίες. Επιπροσθέτως, επιτρέπει η ύπαρξη του ασύλου στην ψοφοδεή κυβέρνηση της ΝΔ να κρύβεται πίσω από το δάχτυλος της.
Η συνέντευξη δόθηκε στον Παναγιώτη Δούμα και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 11ης Ιουλίου 2009 της εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος.