ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η προκατάληψη Βενιζέλου απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τρίτη, 11 Μάιος 2010 08:00


Με καθυστέρηση πολλών ημερών «προσπαθεί να τα μαζέψει» ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφού άφησε να δημιουργηθούν συνθήκες πρωτοφανούς διαλύσεως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού οι πιλότοι της ΠΑ έφθασαν σε τέτοιο σημείο απογνώσεως, ώστε να αρνηθούν κάποια μέρα να πετάξουν, αφού δύο αξιωματικοί του ΠΝ παραιτήθηκαν και πολλοί άλλοι βρέθηκαν εν στολή στους δρόμους της Αθήνας, τώρα ανακοινώνει ρυθμίσεις δήθεν υπέρ του εισοδήματος των στρατιωτικών!
Στην ουσία όμως μας λέει ότι «παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με κοινή απόφασή τους να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου (π.χ. ιπταμένων) λόγω της μείωσης που επέρχεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους».
Πότε θα βγει η απόφαση αυτή και τι θα προβλέπει, δεν βιάζεται να μας ενημερώσει ο κ. υπουργός. Μας ενημερώνει όμως, ότι «έδωσε οδηγίες στους αρχηγούς των Επιτελείων για την επεξεργασία και άμεση εφαρμογή μέτρων που διευκολύνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους σε θέματα όπως οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις, το κόστος χρήσης των κατοικιών των μονίμων στελεχών (ΣΟΑ, ΣΟΜΥ), το κόστος πρόσβασης στις εγκαταστάσεις θερινών διακοπών κ.ο.κ.»
Λες και στα Γενικά Επιτελεία χρειάζονται ειδική οδηγία για να λάβουν μέτρα διευκολύνσεως των συναδέλφων τους. Εκτός αν μαζί με τις οδηγίες δόθηκαν και ειδικές πιστώσεις για την υποστήριξη τέτοιων μέτρων. Διότι μέχρι στιγμής, οι περικοπές στις δαπάνες του ΥΠΕΘΑ, τις οποίες έχει επιβάλλει ο κ. Βενιζέλος έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην «καθημερινότητα» των στρατιωτικών, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θίγεται και αυτή ακόμη η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η οποία ουδόλως επηρεάσθηκε από την αντίδραση των πιλότων. Οι επιχειρησιακές πτήσεις εκτελέσθηκαν όλες.

Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί
Το θέμα όμως είναι, ότι ακόμη και αυτές οι επιτηδευμένες υπαναχωρήσεις, δεν αίρουν την πραγματικότητα ότι η εν γένει συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου επιβεβαιώνει αυτά που γράφει ο ναύαρχος Στ. Φενέκος ΠΝ στην μη υπηρεσιακή αναφορά του προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με την οποία τον ενημερώνει για την υποβληθείσα παραίτησή του. Ότι δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δείχνει «να μη γνωρίζει την ιστορία και τις αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων» και επιδεικνύει προκατάληψη απέναντί τους. Υπενθυμίζεται ότι ο υποναύαρχος Φενέκος παραιτήθηκε, μη ανεχόμενος τους ειρωνικούς έως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμύνης στην παρουσίαση των προτάσεων σχετικά με την αναμόρφωση της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως.
Το θέμα αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς πολιτικών παρεμβάσεων που ηθελημένα ή όχι οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση του εθνικού αμυντικού συστήματος. Του συστήματος το οποίο ο εκάστοτε υπουργός Αμύνης έχει θεσμική υποχρέωση να υπηρετεί.
Περισσότερο φως στην ουσία της υποθέσεως ρίχνει, ο πλοίαρχος Ραδάμανθυς Φουντουλάκης, η παραίτηση του οποίου ακολούθησε αυτήν του ναυάρχου Φενέκου. Ειδικότερα αναφέρει:
«Και οι τρεις κλάδοι είχαν διαταχθεί από Δεκ 09 να ετοιμάσουν μία παρουσίαση για ΥΕΘΑ με αφορμή την μη υπογραφή από αυτόν του Ο/ΣΝΔ που είχε εκπονηθεί από ΓΕΝ/Β2 παρά την έγκριση του από ΣτΕ και προηγούμενη ηγεσία.
Στα πλαίσια αυτά εγώ ο αρμόδιος Διευθυντής ετοίμασα μία πολύ σύγχρονη παρουσίαση η οποία βασίζετο σε όσο το δυνατόν πληρέστερα στοιχεία και με άξονες:
- Την τήρηση του ισότιμου (όσο επιτρέπει το σύνταγμα) των ΑΣΕΙ με ΑΕΙ.
- Την συνέχιση συνεργασίας της
ΣΝΔ με ιδρύματα εξωτερικού για παροχή
πτυχίων master και PhD.
- Την έναρξη πραγματικής συνεργασίας με ΑΕΙ
για ενδιαφέροντα ερευνητικά προγράμματα.
- Την ένταξη της ΣΝΔ στα προγράμματα Military Erasmus και συμμόρφωση της με Διακήρυξη της Bologna
- Ένταξη e-learning στη ΣΔΙΕΠΝ και ΣΝΔ - ΣΜΥΝ
Αν και για τα ανωτέρω είχε ενημερωθεί η ηγεσία με ΕΕΣ και με προφορική ενημέρωση ΕΓΑ/ΓΕΝ και ΔΚΒ από την πρώτη ημέρα παραλαβής των (Ο Υ.ΕΘ.Α κατά πρακτική ότι δεν τηρεί χρόνους για σύγκληση συσκέψεων όπως η προχθεσινή) αιτήθηκε από Α/ΓΕΝ η εκ νέου ενημέρω ση στη αίθουσα ΑΝΣ όπου θα προβάλλετο η παρουσίαση που είχε ετοιμασθεί για Υ.ΕΘ.Α προς τελική έγκριση. Δυστυχώς όμως μόλις διαπιστώθηκε ότι η ήδη εγκεκριμένη παρουσίαση μας παρουσίαζε και στοιχεία που δεν ήταν αρεστά στην πολιτική ηγεσία (τονισμός στρατ. χαρακτήρα των ΑΣΕΙ -ισοτιμία Κοσμήτορα με Διοικητή κλπ) εδέχθηκα προσωπικές επιθέσεις παρουσία κατωτέρων και υπολοίπων Ναυάρχων υποχρεώνοντας με να καταργήσω τις διαφάνειες που αφορούσαν όλα τα ανωτέρω με αποτέλεσμα η όλη παρουσίαση να περιορισθεί με παράθεση "ψυχρών" στοιχείων που ως αποδείχθηκε προκάλεσαν τον Υ.ΕΘ.Α.
Επειδή τα τελευταία 14 και πλέον χρόνια έχω χαραμίσει (ναι χαράμι επήγαν) όπως και πολύ άλλοι μέντορες μου ή μη, πολύ χρόνο από την ζωή μου για να βελτιώσω την ΣΝΔ από διάφορες θέσεις δεν ήταν δυνατό να δεχθώ τέτοια υποτίμηση τόσο της ΣΝΔ όσο του ΠΝ και των Αξιωματικών γενικότερα. Με πολύ στεναχώρια και λύπη ζήτησα να απομακρυνθώ όχι γιατί εξαντλήθηκα αλλά γιατί πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ περισσότερο το ΠΝ
Ο Υποναύαρχος ΦΕΝΕΚΟΣ δεν είχε δυνατότητα να επέμβει στις παρουσιάσεις των ΓΕ οι οποίες παρασκευάσθηκαν και εγκρίθηκαν από τους Α/ΓΕ και ως εκ τούτου η όποια επίθεση του Υ.ΕΘ.Α ήταν άδικη. Καλόν θα ήτο να γνωρίζει ο καθείς ποιοί και ποιές αρμοδιότητες έχουν πριν πουν οτιδήποτε.
Με συνεχή πίστη στη πατρίδα ...
Ραδάμανθυς Φουντουλάκης
Πλοίαρχος Π.Ν.»

Χαμηλό το ηθικό των Ε.Δ.
Όταν οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι η παραίτησή τους βοηθά περισσότερο από την παραμονή τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι προφανές πόσο χαμηλά έχει πέσει το ηθικό του στρατεύματος.
Όσο για το θέμα των αρμοδιοτήτων που θέτει εν κατακλείδι ο παραιτηθείς αξιωματικός φαίνεται ότι συστηματικά οι πολιτικοί προϊστάμενοι υπερβαίνουν τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος, ενίοτε δε τα αγνοούν και τελείως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος σε επίσημη ανακοίνωση είχε υποστηρίξει ότι εδικαιούτο να μην επικυρώσει τις κρίσεις αξιωματικών, ενώ το μόνο περιθώριο που έδινε η νομοθεσία ήταν να αναπέμψει για επανάκριση μεμονωμένα, περιπτώσεις δυσμενών κρίσεων.
Τις αρμοδιότητες και τις συνακόλουθες ευθύνες των στρατιωτικών τις θυμούνται οι πολιτικοί όταν γίνεται κάποια «στραβή» και χρειάζονται εξιλαστήρια θύματα. Αυτό, καλό είναι να μην το ξεχνά και η σημερινή στρατιωτική ηγεσία.

Ευθ. Π. Πέτρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου