ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Μισθολογικές προαγωγές στρατιωτικών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά τις μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών. Συγκεκριμένα κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών την παρακάτω ερώτηση:
Με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6 του Ν.2838/2000 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά μισθολογικές προαγωγές σε όλους τους βαθμούς του στρατιωτικού προσωπικού των Ε.Δ και των Σ.Α. Στη συνέχεια με τις διατάξεις του άρθρου 37 Ν. 3016/2002, αντικαταστάθηκαν και ρυθμίστηκαν με ευνοικότερους όρους οι προβλέψεις του Ν. 2838/2000, που εφαρμόστηκαν στους εν υπηρεσία ευρισκόμενους, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος των νόμων.
Με σχετική Γνωμοδότησή του, το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν ερωτήματος του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, στις 2/10/02, απεφάνθη ότι οι ανωτέρω διατάξεις πρέπει να εφαρμοστούν και στους συνταξιούχους, με την αιτιολογία ότι με τους νόμους εισάγεται νέο μισθολόγιο με τη μορφή μισθολογικών προαγωγών, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική, χωρίς να απαιτείται ψήφιση συνταξιοδοτικού νόμου. Τα ίδια ακριβώς δέχτηκε και η Ολ.Ε.Σ. με την υπαρ. 814/2004 αμετάκλητη απόφασή της, καθώς και με άλλες που ακολούθησαν.
Παρά την επίλυση του ζητήματος, η πρακτική του Γενικού Λογιστηρίου ήταν να απορρίπτει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, με συνέπεια αυτοί να εξαναγκάζονται να εφεσιβάλουν τις αποφάσεις ενώπιον του Ε.Σ. και μετά την άρνηση εφαρμογής πάλι από το ΓΛΚ, να ασκούν αναιρέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ε.Σ. Μετά την απαράδεκτη αυτή τακτική του Δημοσίου, το ΓΛΚ, αναγκαζόμενο να καταβάλει, αυξάνει τη σύνταξη των δικαιούχων, πλην όμως η προκύπτουσα διαφορά ορίζεται πληρωτέα αναδρομικά μόνο για μια τριετία από της εκδόσεως της πράξης του, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 60 Π.Δ. 166/2000.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Ε.Σ., οι εκκρεμείς εφέσεις ανέρχονται σήμερα σε 37.000, ενώ ο ρυθμός εκδίκασης φτάνει τις 2000 ετησίως, με συνέπεια, όσες τελικά καταλήξουν να κριθούν μετά την 1/1/2011 να είναι χωρίς αντικείμενο, αφού η πληρωμή αναδρομικών για μια τριετία από την έκδοση της σχετικής πράξης, θα ανατρέχει μετά την 1/1/08, που έχει ολοκληρωθεί η καταβολή ολόκληρης της προκύψασας διαφοράς από την αναπροσαρμογή του Ν. 2308/2005.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος που η Διοίκηση αρνείται να εκτελέσει, ως οφείλει, άμεσα τους νόμους και συνεχίζει επί έτη να ταλαιπωρεί με (βέβαιης έκβασης) δικαστικούς αγώνες τους δικαιούχους απόστρατους συνταξιούχους;
2. Υπάρχει πολιτική βούληση για την ψήφιση διάταξης που θα ορίζει ότι για τις εκκρεμείς υποθέσεις η προκύπτουσα διαφορά θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως της παρόδου της τριετίας από την έκδοση της πράξης του ΓΛΚ; Αν όχι γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου