Η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Χαρίτου «Ριζοσπαστική Δεξιά: η απάντηση στην νεοταξική Αριστερά», από τις εκδόσεις «Πελασγός», ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε προσέλευση κόσμου στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς. 200 άνθρωποι γέμισαν όλους τους χώρους της Πινακοθήκης, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να παρακολουθήσουν όρθιοι τους ομιλητές.
Ο εκδότης της «Εν Πειραιεί» Μιχάλης Χάνδακας χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην σημασία της επιστροφής της ιδεολογίας στην πολιτική, κάνοντας λόγο για την σημερινή απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών και ευχόμενος στον Χρήστο Χαρίτο να εκπροσωπήσει στις επόμενες εκλογές τις εθνικές ιδέες στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης τόνισε με την σειρά του την αξία του βιβλίου, το οποίο επαναφέρει τις ιδεολογικές και αξιακές παρακαταθήκες της δεξιάς παρατάξεως, οι οποίες εδράζονται στην υπεράσπιση των εθνικών αξιών. Ο κ. Βορίδης ανέλυσε γιατί η εθνική και χριστιανική ταυτότητα του Ελληνικού κράτους είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη, γιατί η Αριστερά δεν σχετίζεται με τον πατριωτισμό, αλλά έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ύπαρξη μίας αντιπατριωτικής φιλελεύθερης Δεξιάς, η οποία από εθνική μετατράπηκε σε διεθνιστική-καπιταλιστική. Τέλος, αναφέρθηκε στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του Πατριωτικού Κινήματος στις σημερινές συνθήκες.
Ο πολιτευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του, ανέλυσε τέσσερις ενότητες: γιατί γράφτηκε το βιβλίο, γιατί «Δεξιά» και όχι κάτι άλλο, γιατί αυτή η Δεξιά πρέπει να είναι και ριζοσπαστική και ποιο είναι το πολιτικό διακύβευμα του βιβλίου. Ο κ. Χαρίτος αναφέρθηκε στην ιστορική γέννηση της Ελληνικής Δεξιάς στα Νοεμβριανά του 1916, ως μία εθνικο-λαϊκή εξέγερση και στην σύνδεση της Δεξιάς με τον εθνικισμό έως το 1974. Κατόπιν, ανέλυσε τις ιδεολογικές παραδοχές της Δεξιάς: τον πατριωτισμό και την υπεράσπιση της ελευθερίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πως η Δεξιά νοηματοδοτεί την ελευθερία, λέγοντας ότι «η ελευθερία έχει πρώτα από όλα μία συλλογική-εθνική υπόσταση, πριν μετουσιωθεί σε ατομική. Είναι μία ελευθερία συμμετοχής και ενεργούς κοινωνικοποιήσεως του πολίτη και όχι μία ελευθερία ιδιωτεύσεως και αποχής». Ο κ. Χαρίτος επεξήγησε τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα της Δεξιάς, τις σαφείς διαχωριστές γραμμές με την άκρα δεξιά και εξήγησε πως η Δεξιά μπορεί να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία έναντι της εθνοφοβικής και νεοταξικής Αριστεράς, εκφράζοντας την κοινωνική πλειοψηφία και το πώς τα κόμματα της ριζοσπαστικής Δεξιάς στην Ευρώπη απέκτησαν κυβερνητική προοπτική. Τέλος, τόνισε την συμβολή του Γ.Καρατζαφέρη και του ΛΑ.Ο.Σ. στην ανάπτυξη των εθνικών ιδεών στην ελληνική κοινωνία.
Ο Νίκος Καραχάλιος, πρόεδρος του «Φόρουμ 2020» και τέως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για την γενικότερη πορεία της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Αφού ανέφερε πρώτα ότι γνώρισε τον Χρήστο Χαρίτο από την ιδεολογική αντιπαράθεση που είχε με τον αναπληρωτή Γραμματέα του κ. Γιάννη Μοίρα, ανέλυσε τους μεγάλους σταθμούς στην ιδεολογική μετεξέλιξη της Ν.Δ. Είπε ότι «η Ν.Δ. το 1974 με τον Φιλελευθερισμό προσπάθησε να συγκεράσει διάφορες τάσεις της εποχής, με την πτώση του Κομμουνισμού το 1989 η Αριστερά ξεκίνησε να κλέβει τις ιδέες της Κεντροδεξιάς, με αποτέλεσμα η Κεντροδεξιά να μετατοπίζεται συνεχώς προς το κέντρο, με λιγότερο διακριτούς ιδεολογικούς όρους και στοχεύοντας σε εκλογικούς σκοπούς». Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι «ο μεσαίος χώρος ήταν ένα νεφέλωμα, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η δεξιά και να προσελκύσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα η νίκη της Ν.Δ. το 2004 να πιστωθεί – κακώς – στον μεσαίο χώρο, ενώ ήταν αποτέλεσμα της ηθικής και πολιτικής απαξιώσεως του ΠΑΣΟΚ». Ανέφερε επίσης ότι η εισήγησή του στις 31/8/2004 για ένα «νέο ελληνικό πατριωτισμό» αποσιωπήθηκε, ενώ σήμερα δυσκολεύεται να την βρει κάποιος ακόμη και στο Διαδίκτυο. Την περίοδο δε 2004-07, «ο μεσαίος χώρος διαβρώθηκε από την ιδιοτέλεια και την χειρότερη μορφή κυβερνητισμού και υποκαταστάθηκε η πολιτική από τις επικοινωνιακές τεχνικές».
Ο Χρίστος Γούδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης», επεσήμανε ότι η Δεξιά σχετίζεται με την υπερβατική θέαση του Θεού και με το έθνος. Οι σημερινοί όμως ταγοί της παρατάξεως έχουν προδώσει τις ιδέες και της αξίες της Δεξιάς. Ο κ. Γούδης ανέφερε επίσης «την ηθική απαξίωση της Ν.Δ., η οποία την οδήγησε στον Εφραίμ και την ΔΕΘ», ενώ «η ριζοσπαστική Δεξιά πρέπει να σπάσει τις ρίζες του εθνομηδενισμού και να αναδομήσει τις εθνικές αξίες». Αξίζει να τονισθεί η αναφορά του κ. Γούδη στην εχθρότητα του «Ελεύθερου Τύπου», όταν εκδόθηκε το βιβλίο του «Η κουλτούρα της Δεξιάς».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, τέως αντιδήμαρχος και αντινομάρχης Πειραιώς, ο Ηλίας Μάκρας, δημοτικός σύμβουλος Ρέντη, ο Μιχάλης Βάρδας, μέλος του Ε.Γ. του ΛΑ.Ο.Σ., ο Σπύρος Σταματόπουλος και η Δήμητρα Λιούλιου, πολιτευτές του ΛΑ.Ο.Σ., ο Μπάμπης Καραθάνος, πολιτευτής Ν.Δ., ο Δημήτρης Κρητικός, τέως γενικός διευθυντής στο Κανάλι 1, ο Κώστας Μπαρμπής, πρόεδρος της ΠΕΦΟ, ο Ναύαρχος κ. Παλούμπης, από το Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ο Παρ. Χονδροκούκης, πρόεδρος της Ενώσεως Απανταχού Μανιατών, ο Γιάννης Βασιλαντωνάκης, πρόεδρος του Πειραϊκού σκοπευτικού συλλόγου «Οι Πελασγοί», ο Κώστας Αραούζος, πρόεδρος της Ελληνικής Εστίας, ο Μιχάλης Γκιών και η Αργυρώ Λαγκαδιανού, από τους πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους του Νέου Φαλήρου, ο Ανδρέας Στρατηγόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΚΙΚΑΠ, η Σοφία Χαλκιά, πρόεδρος των φιλοζωικών σωματείων του Πειραιώς, ο εκδότης του περιοδικού Patria Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας Ελευθέριος Μαρματσούρης, ο κοινωνιολόγος Ηλίας Φιλιππίδης, ο ναύαρχος Δημήτρης Στασινόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΕ.Ο.Σ. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο Βαγγέλης Δαρζέντας, πρόεδρος της Τ.Ο. Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ., ο Χρήστος Πατάπης, πρόεδρος της Τ.Ο. Σαλαμίνος του ΛΑ.Ο.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου