ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Ανταλλάγματα στη Δυτικη Θράκη ζητούν οι Τούρκοι για τη Χάλκη

Ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ζητούν οι Τούρκοι για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τα δύο θέματα στη λογική της αμοιβαιότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», τα τουρκικά επιχειρήματα μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανάλογο αίτημα είχε τεθεί από αμερικανικής πλευράς και στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, πριν από μερικές εβδομάδες στην Ουάσιγκτον. Επιχειρώντας μάλιστα, να υποβαθμίσει το θέμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ισχυρίστηκε πως η κ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζήτημα ανταλλαγμάτων τέθηκε πριν από λίγες μέρες και από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.

Μεταξύ άλλων, η Αγκυρα ζητεί ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Χάλκης την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας και στο θέμα της εκλογής των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου