ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η Νέα Δημοκρατία μετεξελίσσεται σε μια νέα ΕΔΗΚ Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Ποια είναι η πρώτη εικόνα από τις έως τώρα κινήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης;


Η δική μου κριτική για την λειτουργία της κυβερνήσεως αυτές τις πρώτες ημέρες λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι η εικόνα που εισπράττω από ένα ευρύτερο δείγμα πολιτών - όχι μόνο του ΛΑ.Ο.Σ. - που συναναστρέφομαι. Η εικόνα αυτή, παρά τις προφανείς σε εμένα ανακολουθίες της κυβέρνησης ήδη στα πρώτα της βήματα, είναι η τυπική μετεκλογική εικόνα στις συνθήκες κρίσεως που περνάμε. Δηλαδή ο κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα να δει το καλό. Γιατί αυτό έχει ανάγκη να δει. Και εν πολλοίς αυτό βλέπει. Και αυτή ακριβώς η διάθεση να δούνε τον κ. Παπανδρέου ως κάτι που δεν είναι - ως έναν Έλληνα Μπλερ ή έναν Έλληνα Ζαπατέρο - αποτελεί για εμένα την μεγαλύτερη αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πολιτική μετάφραση του αισθήματος ότι δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερη κυβέρνηση από αυτή που πέρασε.


Συμφωνείτε με την κατάργηση των stage και των συμβάσεων έργου;

Αναγνωρίζω την απελπισία που δημιουργεί η διάψευση των προσδοκιών και τον θυμό που δημιουργεί η εξαπάτηση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απασχολούμενοι με συμβάσεις μαθητείας. Αλλά από την άλλη, η λύση δεν είναι η μονιμοποίηση, η λύση δεν είναι η ευνοιοκρατία, η λύση δεν είναι να επιβεβαιώσουμε την λογική του κράτους φέουδου. Για λόγους δικαιοσύνης και ισότητας, αλλά και για λόγους δημοσιο-οικονομικούς, οι συμβάσεις δεν πρέπει να ανανεωθούν και φυσικά δεν τίθεται θέμα μονιμοποίησης. Ωστόσο θα πρέπει να ρυθμιστεί η καταβολή των νομίμως οφειλομένων και των ασφαλιστικών εισφορών τους σε όσους εργάζονταν με διαδοχικές τέτοιες συμβάσεις χωρίς να αναγκαστούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. Και επιτέλους, ας είναι η τελευταία φορά που το κράτος χρησιμοποιείται για να υπηρετήσει άθλιες μικροπολιτικές.
Και ένα τελευταίο: ας γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί το όνειρο καριέρας των νέων να είναι η «θεσούλα» στο Δημόσιο. Αυτό είναι που μαρτυρά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάρρευση της αγοράς εργασίας στον τόπο μας, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέο τρομοκρατικό χτύπημα και νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες. Πόσο σας προβληματίζει και τι προτείνετε;


Για την τρομοκρατία, εγώ ένα συμπέρασμα βγάζω. Όχι το «αστυνομικό». Ως αστυνομική εκκρεμότητα, την αφήνω στους ειδικούς, ελπίζοντας ότι, επιτέλους, η Αστυνομία θα αποδώσει στο έργο της. Για εμένα, το μείζον είναι ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που «τίποτε δεν έμαθαν» από την εξάρθρωση της 17ης Νοέμβρη. Και πώς να μάθουν;
Διότι δεν αρκεί να μπαίνουν κάποιοι φυλακή. Το θέμα είναι πώς μπαίνουν. Δηλαδή εδώ μετά την φυλάκισή τους, συνέχισαν να αποτελούν τους ήρωες μίας ιδιότυπης υποκουλτούρας. Έδιναν συνεντεύξεις. Είχαν άποψη. Κατά περίπτωση «μας τα έψελναν». Υπ’ αυτές τις συνθήκες, δεν εκπλήσσομαι που έχουν επιγόνους.
Όσο δεν πατάσσουμε την ιδεολογική σημειολογία όλων αυτών, το κακό θα συνεχίζεται. Όσο δεν έχει καταστεί ακόμα κοινή συνείδηση ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι κυρίως πρόβλημα αξιών και συνοχής, πρόβλημα της κρίσης της ενοποιητικής ιδεολογίας και επομένως πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της εγκληματικής πράξης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως φαινόμενο με οικονομικά και κοινωνικά αίτια, αλλά ως πρόβλημα της ανεπάρκειας της κυρίαρχης ιδεολογίας και των μηχανισμών της.

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τις εσωκομματικές εξελίξεις στην ΝΔ;

Δεν σχολιάζω τα εσωτερικά ενός κόμματος στο οποίο δεν ανήκω. Αποτελεί στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια. Άλλωστε εν προκειμένω ισχύει απολύτως το γνωστό «περιμένετε και θα δούμε». Στην Δημοκρατία όλες οι επιλογές τελικά κρίνονται και ουδέν ατυχές συγχωρείται.


Εξακολουθεί ο ΛΑΟΣ να προτείνει συνεργασία με την ΝΔ;


Συνεργασία σε τι; Στην μετεξέλιξη μίας πλειοψηφικής παράταξης σε μια νέα ΕΔΗΚ; Το έχω πει και άλλες φορές. Δεν είναι θέμα προσώπων. Δεν είναι θέμα μηχανισμών. Εν τέλει, δεν είναι καν θέμα αριθμών. Όσο δεν αποφασίζουμε να προτάξουμε ένα νέο ιδεολογικό και κοινωνικό παράδειγμα, η κατάσταση στην ευρύτερη παράταξη θα μένει η ίδια. Πρέπει με άλλα λόγια να αντιμετωπίσουμε την κρατούσα ιδεολογική ηγεμονία της συνόλου Αριστεράς και μέχρι να γίνει αυτό συζητήσεις για συνεργασίες μεταξύ κομμάτων και προσώπων απλώς αναβάλλουν την επίλυση του προβλήματος, εάν δεν το διαιωνίζουν.
Πολλοί λένε πως το κόμμα σας στηρίζεται στον αρχηγό του και δεν έχει σταθερές θέσεις. Τι απαντάτε;
Ιστορικά τα κόμματα με ισχυρούς αρχηγούς είναι κόμματα με ισχυρές θέσεις. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά αυτό που περιγράφετε - ο πολιτικός περονισμός - δεν αφορά τον ΛΑ.Ο.Σ. Δηλαδή ηγέτες με διαμέτρημα όπως ο Αντενάουερ και ο Τσώρτσιλ σήμαιναν ότι οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ή οι Άγγλοι Συντηρητικοί δεν είχαν θέσεις; Το αντίθετο. Οι ηγετικές προσωπικότητες εκφράζουν και προϋποθέτουν τις σοβαρές θέσεις. Με την έννοια αυτή ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο ένα υπαρκτό πολιτικό ζητούμενο. Δεν το δημιουργεί, ούτε το κατασκευάζει.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 1ης Νοεμβρίου 2009 της εφημερίδας Μακεδονία.

1 σχόλιο:

  1. ετοιμαστειτε για προσχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ. στη Ν.Δ. ... δυστυχως παιδια αυτο ήταν για το ΛΑ.Ο.Σ.
    Εαν χαθουμε ... καλα να περνατε και μην ξεχνατε την Πατριδα. Απο εδω και στο εξης οτι κανουμε απο μόνοι μας και απο το ποστο του ο καθενας.
    Σωκρατης
    ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή