ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Το άστρο της Βηθλεέμ, τα δώρα των Μάγων και η Ενσάρκωση του Θεανθρώπου

star_of_bethlehemΈχετε αναρωτηθεί, άραγε, τι συμβολίζει η γέννηση μέσα στο καταχείμωνο του δευτέρου Προσώπου του Τριαδικού Θεού για την ανθρωπότητα; Σίγουρα, θα έχετε ακούσει αρκετούς να λογομαχούν για την προέλευση του άστρου της Βηθλεέμ και την προέλευση των δώρων που κομίζουν οι τρεις Μάγοι απ’ την Ανατολή. Οι… αληθινές αλήθειες στις όποιες απορίες έρχονται διά μέσω του Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με… οδηγό τον Λόγο Α’ του Δαμασκηνού του Μοναχού και τα «Πνευματικά Γυμνάσματα» του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη δόθηκαν όλες οι απαντήσεις.

Γιατί γεννήθηκε νύχτα μες τον Χειμώνα;

Ο Δαμασκηνός ο Μοναχός εξηγεί: «Εγεννήθη λοιπόν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός καιρόν χειμώνα διότι έμελλεν ο Χριστός να καταπαύση τον κακόν χειμώνα της αμαρτίας και να ανατείλη το έαρ της Θεογνωσίας. Να αφανίση τον πικρόν καιρόν της πλάνης του διαβόλου και να δείξη την γλυκυτάτην άνοιξη του θελήματός του.
Νύκτα ήτο, ήτις έμελλε να περάση ομού με το πονηρόν σκότος της αμαρτίας και να έλθη σήμερα η σωτήριος, κατά την οποία έμελλε να ανατείλη ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ο Κύριος Ιησούς Χριστός να λαμπρύνη και να φωτίση τους σκοτεινούς οφθαλμούς των αμαρτωλών ανθρώπων. Διότι οι εσκοτισμένοι άνθρωποι έμελλον να ίδουν Θεού λαμπρότητα. Ο Προφήτης Ησαΐας το λέγει: «Ποιος έχει ανάγκην να ίδη κατά την ημέραν φως πυρός; Μόνο την νύκτα χρειάζεται. Ούτω και τα έθνη τα εσκοτισμένα από τας αμαρτίας».

Γεννήθηκε σε σπήλαιο;

Ο Δαμασκηνός ο Μοναχός επικαλείται τον Θείον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και γράφει πού βρήκαν οι Μάγοι, το Πανάγιο Βρέφος: «…εις το σπήλαιον Τον εύρον». Διευκρινίζει, μάλιστα, πως «το σπήλαιον εκείνο ήτο Εμπορείον, ήτοι τόπος εις τον οποίον κατέλυον οι έμποροι. Εχρησιμοποίουν δε τούτο προς τον σκοπόν αυτόν, διότι ήτο μέγα και ηδύναντο να διαμείνουν εκεί επί ικανάς ημέρας, επειδή από τον πολύν κόσμον δεν είχον πού αλλού να μείνουν».

Σούπερ νόβα, το Άστρο της Βηθλεέμ;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. «Απαντώμεν δε εις τούτο, ότι ο αστήρ εκείνος δεν ήτο εξ αρχής ως τους άλλους αστέρας, διότι αν ήτο ήθελε φανή και πρωτύτερα ή εις άλλον καιρόν. Όθεν ΟΥΤΕ αστήρ φυσικός ήτο, ΑΛΛΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ, όστις εφαίνετο εις σχήμα αστέρος και ωδήγει τους Μάγους καθ’ όλην την οδόν των», ξεκαθαρίζει.

Τα Δώρα των Μάγων

Τι σήμαιναν, άραγε, τα Δώρα τα οποία οι Μάγοι προσέφεραν στον ενσαρκωμένο Θεό; Ο μέγας Συναξαριστής αναφέρει σαφώς: «το μεν χρυσίον εδείκνυεν, ότι είναι Βασιλεύς, διότι μόνον εις τον Βασιλέα αρμόζει ο πολύς πλούτος και το χρυσίον. Τον δε λίβανον τον επήγαν ως Θεόν, διότι εις άλλον δεν αρμόζει ο λίβανος, ειμή εις τον Θεόν».
Ο Προφήτης Δαβίδ το μαρτυρεί και αυτό λέγων: «Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου». Όσο για την σμύρνα ο Μοναχός Δαμασκηνός σημειώνει: «Πάλιν δε την σμύρναν επήγαν ως τριήμερον νεκρόν, όπου έμελλε να γίνη, διότι τον Χριστόν με σμύρναν τον ήλειψαν και τον έθηκαν εις τον τάφον, καθώς το ιερόν Ευαγγέλιον μαρτυρεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου