ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Πληροφορημένα θύματα είναι τα σωστά θύματα

221209-propoΕκτός από την φοροδιαφυγή και την διαφθορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να πατάξει και την εγκληματικότητα, όπως άλλωστε έκανε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι από άλλο ανέκδοτο βέβαια ότι ό,τι αναλαμβάνουν να πατάξουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, φουντώνει. Η μόνη πρόοδος που παρατηρείται, είναι η αλλαγή της ονομασίας των υπουργείων.
Κατάργησε η κυβέρνηση της ΝΔ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το έκανε υφυπουργείο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά η εγκληματικότητα παρουσίασε θεαματική αύξηση στους πρώτους εννέα μήνες του 2009. Συγκεκριμένα οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 13%, τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά 62,7%, οι εκβιασμοί κατά 60%, οι παραβάσεις ναρκωτικών κατά 13%, οι ληστείες κατά 43%, ενώ σημειώθηκαν 221 εμπρησμοί υποκαταστημάτων τραπεζών, 14 επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και 419 φθορές αυτοκινήτων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (που προστασία δεν βλέπει) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την Δευτέρα. Αυτό όμως που ξαφνιάζει είναι η ανακάλυψη της «Αμερικής» από τον υπουργό. Δηλαδή διαπίστωσε, ότι τρομοκρατία και κοινό ποινικό συνδέονται.
Όπως δήλωσε, οι τρομοκράτες διαπράττουν ληστείες, συγκεντρώνουν χρήματα και αγοράζουν όπλα και ρουκέτες. Δηλαδή ανθεί και το έγκλημα του λαθρεμπορίου όπλων, χωρίς όμως να δίνονται και στοιχεία. Εκεί όμως που υπερέβαλε πάσα προσδοκία ο υπουργός, είναι η ηλεκτρονική χαρτογράφηση του εγκλήματος. Δηλαδή θα καταγράφεται κατά περιοχή το κάθε έγκλημα και, όταν οι πολίτες θα επιτραπεί να μπαίνουν στο σύστημα, θα πληροφορούνται το επίπεδο εγκληματικότητας στην γειτονιά τους. Με άλλα λόγια, δεν θα πάψουν να είναι θύματα, αλλά τουλάχιστον θα είναι πληροφορημένα θύματα. Ίσως του χρόνου ο υπουργός να βγει να θριαμβολογήσει ότι η εγκληματικότητα παρουσίασε στασιμότητα ή κάμψη, εξ αιτίας των μέτρων που πήρε, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του. Τελικά όμως η εγκληματικότητα πάλι τον ανήφορο θα τραβήξει.

Περί συμμετοχής αλλοδαπών
Αυτό που δεν τόλμησε όμως ο υπουργός να ακουμπήσει, είναι το ποσοστό της συμμετοχής των αλλοδαπών στα εγκλήματα. Άλλωστε, με νωπό τον εορτασμό της ημέρας του μετανάστη, δεν ήταν δυνατό να γίνει τέτοια ανακοίνωση. Το έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές: η άσχημη οικονομική πορεία της χώρας, η ανεργία που πλήττει και τους μετανάστες, έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις σ' αυτούς. Είναι λογικό. Ένας Έλληνας που μένει άνεργος έχει γύρω του συγγενείς και φίλους που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την δυσκολία. Για τον μετανάστη που βρίσκεται στην Ελλάδα μόνος του και πρέπει να στέλνει βοηθήματα και στην χώρα του, το πρόβλημα φαντάζει αξεπέραστο.

Δεν είπε πολλά
Αλλά πέρα από αυτό, δεν ακούσαμε τον υπουργό να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, για ν' αποκτήσει η ΕΛ. ΑΣ κατάλογο καταζητουμένων για εγκλήματα. Δεν μίλησε καθόλου για την συνεργασία με τις μυστικές και φανερές υπηρεσίες των συμμάχων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δεν είδαμε πουθενά να κάνει λόγο για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου να διορίζονται σε θέσεις κλειδιά κομματικοί φίλοι, συνήθως ανακαλούμενοι από την αποστρατεία. Δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τμημάτων μετά την αποτυχία των πολυδύναμων τμημάτων.
Γι' άλλη μια φορά αλλάζουν το περιτύλιγμα, το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο. Όμως αυτή την φορά θα είμαστε πληροφορημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου