ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης για το μεταναστευτικό Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Real News»


Ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής Αττικής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Συνδέσεις

Διαπιστώνετε ακυβερνησία στις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ;

Όχι, αντιθέτως διαπιστώνω ότι το ΠΑΣΟΚ τις πρώτες 100 μέρες αποφυλάκισε τους εμπόρους ναρκωτικών, έδωσε 1 δις ευρώ σε επιδόματα, πολλά από τα οποία έγιναν μεταναστευτικό συνάλλαγμα, δέσμευσε τις περιουσίες ανθρώπων στην ανατολική Αττική, δήθεν για την προστασία των δασών, αύξησε τους φόρους σε γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές, αύξησε τους φόρους σε ποτά και τσιγάρα, δήλωσε ότι θα περιλάβει τις καταθέσεις στο «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να έχουν φύγει 5 δις ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ, το χειρότερο, δήλωσε ότι θα χορηγήσει ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική, απλώς είναι η τελείως λάθος πολιτική.

Τι συνέπειες θα έχει το «ναι μεν, αλλά» των Βρυξελλών σε σχέση με το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση;

Προφανώς επηρεάζει το ύψος των επιτοκίων δανεισμού στην χώρα μας, αλλά εκφράζει και την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγξει ακόμη στενότερα την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εποπτεία και, με απόλυτη βεβαιότητα, πρόσθετα μέτρα εντός του επόμενου εξαμήνου.

Τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό;

Δεν έχει νόημα η βαθμολογία όταν υπάρχει βαθιά αξιακή διαφωνία! Τι σημασία έχει να βαθμολογώ την επάρκεια όταν πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών, αλλά στις ίδιες τις πολιτικές;

Οι καιροί επιτρέπουν ή επιβάλλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Οι καιροί απαιτούν μια κυβέρνηση που θα είναι θαρραλέα και στιβαρή. Αυτή μπορεί να είναι και μονοκομματική. το πρόβλημα σήμερα του ΠΑΣΟΚ, το πρόβλημα της ΝΔ χθες, δεν ήταν η έλλειψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ήταν η αδυναμία τους να πείσουν την κοινωνία, ήταν η ατολμία τους να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα, να αγνοήσουν μικροκομματικά συμφέροντα και να πείσουν για την ορθότητα και το αναγκαίο των λύσεων αυτών.

Σκληραίνει η κόντρα για το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση σας χαρακτηρίζει «ακραίους», η ΝΔ απορρίπτει το σχέδιο κι εσείς μαζεύετε υπογραφές. Μέχρι πού θα τραβήξετε το σχοινί; Θα προχωρήσετε και σε συλλαλητήρια ενδεχομένως;

Το ζήτημα είναι κεντρικό, μεγάλο, κρίσιμο. Είναι ζήτημα ταυτότητας της ελληνικής κοινωνίας, είναι ζήτημα συγκροτήσεως της ίδιας της έννοιας του λαού. Θα το τραβήξουμε όσο πάει. Θα εντείνουμε την αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, που θα έλεγα έχει χαρακτήρα «υπαρξιακό» για την ελληνική κοινωνία.

Αληθεύει ότι διαφωνήσατε με τον πρόεδρο του κόμματος στον τρόπο χειρισμού του δημοψηφίσματος;

Όχι, αλλά θέλω να ελπίζω ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις στα κομματικά όργανα, χωρίς αυτό να ερμηνεύεται ως σύγκρουση. Αλλιώς, δεν έχει καν νόημα η σύγκληση των οργάνων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι προτιμά να ... πέσει, παρά να κάνει πίσω στον «Καλλικράτη» και στον εκλογικό νόμο.

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ προτιμώ να πέσει ο Γ.Παπανδρέου... Πάντως, ο εκλογικός νόμος θα ενισχύσει όχι απλώς το αρχηγοκεντρικό μοντέλο, αλλά την έννοια της αυλής: επιστρέφουμε σε πολίτευμα με μοναρχικά χαρακτηριστικά. Όσο για την διοικητική μεταρρύθμιση, χωρίς τον αυτοδιοικητικό χάρτη, χωρίς καθορισμό αρμοδιοτήτων, χωρίς εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς λειτουργικό πλαίσιο, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση του εγχειρήματος.

Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την ΝΔ στο μέλλον;

Η θέση μου δεν έχει αλλάξει: Εξακολουθώ να πιστεύω στις προγραμματικές συγκλίσεις. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει τι είδους κόμμα θέλει να είναι. Έχει αποφασίσει ποιες αξίες θέλει να υπερασπιστεί. Κι αυτό είναι κάτι που, ακόμη και σήμερα, παραμένει ζητούμενο.

Αν όχι, ποιος είναι ο επόμενος εκλογικός στόχος του ΛΑ.Ο.Σ.;

Η διεύρυνση της επιρροής του, προφανώς, η οποία και ήδη συμβαίνει, όπως φαίνεται από τις τελευταίες μετρήσεις, στις οποίες ο ΛΑ.Ο.Σ. όχι μόνο δεν συμπιέζεται αλλά, αντιθέτως, φαίνεται ότι κερδίζει ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά η Ρηγίλλης εκτιμά ότι σταδιακά θα σας αφομοιώσει. Ανησυχείτε;

Έχουμε ζήσει τέτοιες εκτιμήσεις. Απλώς θυμίζω ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του 2007 έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε να μπούμε στην Βουλή. Διαψεύστηκαν! Μετά έλεγαν ότι θα απομυθοποιηθούμε μέσα στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και θα διαλυθούμε. Διαψεύστηκαν! Μετά έλεγαν ότι οι βουλευτές μας θα προσχωρήσουν σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Διαψεύστηκαν! Μετά ότι η εκλογή Σαμαρά θα οδηγήσει στην συρρίκνωσή μας. Διαψεύστηκαν! Η αλήθεια είναι απλή: Ο ΛΑ.Ο.Σ., υπερασπιζόμενος τις πατριωτικές αξίες και αρχές, τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας, έχει διακριτή θέση και πολιτικό ρόλο, είναι χρήσιμος στον ελληνικό λαό. Και αυτό ο λαός το καταλαβαίνει και το αναγνωρίζει ενισχύοντας την πολιτική του δύναμη.

Πώς κρίνετε τον Αντώνη Σαμαρά από τα πρώτα δείγματα γραφής;

Είναι πολύ νωρίς και έχει πολλές ισορροπίες να κρατήσει. Αν όμως επιχειρήσει να τις κρατήσει όλες, στο τέλος δεν θα μπορεί να παράγει πολιτική.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ενσωματωθεί στην ΝΔ ή θα είναι εν δυνάμει παράγοντας αποσταθεροποίησης;

Η κυρία Μπακογιάννη έλαβε σημαντικό ποσοστό ψήφων και διατηρεί σημαντική επιρροή. Είναι προφανές ότι έχει και θα έχει λόγο και ρόλο στο εσωτερικό της ΝΔ. Η επιτυχία, όμως, ή η αποτυχία της ΝΔ σήμερα εξαρτάται από τον πρόεδρό της, όχι από την κυρία Μπακογιάννη.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βρίσκατε προσωπικά ενδιαφέρουσα την προσέγγιση με την ΝΔ;

Έχω διάφορα προσωπικά ενδιαφέροντα και ανάμεσα σε αυτά δεν είναι η προσέγγιση της ΝΔ.


Η συνέντευξη δόθηκε στην Λώρα Ιωάννου και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 24ης Ιανουαρίου 2010 του εφημερίδας Real News.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου