ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Απομνημονεύματα του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.



Πλήρης ανατύπωση του ιστορικού κειμένου του 1961
«Αφιερούται εις τα υπέροχα Ελληνικά Κυπριακά Νειάτα, τους αθανάτους νεκρούς της Ε.Ο.Κ.Α. και τους γενναίους αγωνιστάς αυτής». Έτσι λιτά ξεκινά τα «Απομνημονεύματα Αγώνος Ε.Ο.Κ.Α. Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959», ο θρυλικός στρατηγός Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Και 48 χρόνια μετά την αρχική τους έκδοση από τον ίδιο τον στρατηγό, οι εκδόσεις PATRIA, με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην ιερή μνήμη όσων έψαξαν να βρουν «τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά», προχωρούν στην ανατύπωση ενός μνημειώδους έργου, του βασικού ντοκουμέντου του Αγώνα, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Κύπρου μας από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί από όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες. Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται όλες οι φάσεις του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα που άφησε άφωνη την οικουμένη και αποτέλεσε πρότυπο αντιαποικιακής πάλης, αναδεικνύονται οι ηρωικές μορφές όσων αγωνιστών πάλεψαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την Ένωση. Επίσης, αναδεικνύονται οι μειοδοσίες όσων προέταξαν ιδιοτελή συμφέροντα και είτε υπονόμευσαν, είτε και πρόδωσαν τον αγώνα της νεολαίας της Κύπρου, που ανέβηκε μαζικά και με ενθουσιασμό στο τρένο της λευτεριάς.
Η περιγραφή των γεγονότων από τον θρυλικό Γρίβα-Διγενή, είναι λεπτομερής και απέριττη, ενώ η παράθεση στοιχείων είναι συνεχής και με προσήλωση στην αλήθεια. Η ανατύπωση πλαισιώνεται από τον πρόλογο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Λεονταρίτη, αλλά και με επίμετρο τον επικήδειο που εκφώνησε το 1974 στην κηδεία στρατηγού Γεώργιου Γρίβα-Διγενή, ο ιστορικός του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., Σπύρος Παπαγεωργίου.


Πηγη: Ελευθερος κοσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου