ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Τα ανοικτά προβλήματα του Πειραιώς

του Χρήστου Χαρίτου
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.

Μπορεί οι επερχόμενες ευρωεκλογές να έχουν την σημασία τους, ο Πειραιάς όμως αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων, που χρονίζουν και ταλανίζουν την πόλη μας, πολλά για δεκαετίες. Ο Πειραιάς συρρικνώνεται, όχι μόνο δημογραφικά, αλλά πολιτιστικά, οικιστικά, οικονομικά. Παράλληλα, έχει παγιωθεί και ένα έλλειμμα τοπικής ηγεσίας, το οποίο επιτείνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Διότι παρά τους 6 βουλευτές, ο ένας δε πρώην πρωθυπουργός, τον δήμαρχο και τον νομάρχη, τους δεκάδες δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, τους προέδρους και τα Δ.Σ. των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων, η πόλη μας παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων, ανακυκλώνοντας την γνωστή μοιρολατρία της.

Το Ναυτικό Μουσείο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ η συσταθείσα από τον Δήμο προ ετών διαπαραταξιακή επιτροπή έχει ξεχασθεί. Την ίδια ώρα, η Αθηναϊκή τριήρης βρίσκεται στην κατοχή του δήμου Π. Φαλήρου, αντί να είναι στον Πειραιά. Το Αρχαιολογικό μουσείο φυτοζωεί, παρά τις άοκνες προσπάθειες των φίλων του μουσείου. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των αστικών πυλών έμεινε στα χαρτιά, ελπίζοντας μόνο στην παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα παρακμής, έρχεται και η υποβάθμιση των πειραματικών σχολείων της πόλεως, με την μείωση των μαθητών και των τάξεων στην Ιωννίδιο και το Τζάνειο. Ανήκουστη και πρωτοφανή απόφαση, για την οποία οι βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ. σιωπούν.

Στην οικονομία, οι ναυτιλιακές εταιρίες φεύγουν συνεχώς από τον Πειραιά, ο Πύργος παραμένει αναξιοποίητος, τα Ποσειδώνια πρέπει να επαναδιεκδικηθούν από την αρχή, η ΧΡΩΠΕΙ παραμένει εστία σκουπιδιών, αφού κανείς δεν θέλει να πάρει πρωτοβουλία για την αξιοποίησή της, ο ΟΣΕ θέλει να φτιάξει υπερτοπικό εμπορικό κέντρο στον σταθμό, εξαφανίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανεξάρτητη εμπορική δραστηριότητα σε ακτίνα χιλιομέτρων. Οι μικροπωλητές κυνηγιούνται παράτυπα από τον δήμο, αφού για τα τριτοκοσμικά χάλια του παζαριού ευθύνονται οι κάθε λογής παράνομοι και όχι οι νόμιμοι κάτοχοι των 280 αδειών που χορήγησε η νομαρχία.

Η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα έχει αυξηθεί ανησυχητικά, την ώρα που η υπογεγραμμένη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του δήμου Πειραιώς και της ΕΛ.ΑΣ. που είχε υπογραφεί μετά βαΐων και κλάδων, μεταξύ του τέως δημάρχου κ. Αγραπίδη και του κ. Βουλγαράκη, έμεινε στα χαρτιά, με ευθύνη του δήμου. Η δε δημοτική αστυνομία είναι μόνο για να κόβει κλήσεις και λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, βολεύοντας φυσικά και πλήθος ημετέρων.

Υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής της παρακμής; Υπάρχει τρόπος να συγκρατήσουμε τους Πειραιώτες στον Πειραιά, να δώσουμε λύσεις στις ναυτιλιακές εταιρίες, να υπερασπισθούμε τους ισχνούς ελεύθερους χώρους, να είμαστε αρωγοί στους πολιτιστικούς συλλόγους; Προφανώς και μπορούμε. Αλλά αυτό θέλει δουλειά και όχι ευχολόγια. Θέλει να ζεις και να μένεις στην πόλη, όχι να την εγκαταλείπεις στις 3 το μεσημέρι για να πας στην Γλυφάδα ή στα βόρεια προάστια.

Υ.Γ. Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με επικεφαλής την κ. Γιαννάκου, γνωστή από το βιβλίο ιστορίας της κ. Ρεπούση. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. την έστειλαν σπίτι της και ο κ. Καραμανλής την στέλνει στο Στρασβούργο. Να την χαίρονται. Θα μπορούσαν όμως να βάλουν τον καταξιωμένο Πειραιώτη κ. Κασσιμάτη σε εκλόγιμη θέση και όχι στην τελευταία τιμητική. Αλλά βέβαια που να βρεθεί χώρος, όταν προηγούνται τα «παιδιά» της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Κουμουτσάκος...
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 26ης Μαΐου 2009 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Εν Πειραιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου