ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΧΥΡΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στις 10 Οκτωβρίου του 1912 μετά από σκληρή μάχη δύο ημερών ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας ολοκληρώνει την κατάληψη της οχυρής τοποθεσίας του Σαρανταπόρου και ο δρόμος προς την Μακεδονία είναι ορθάνοιχτος... Την ίδια μέρα η IV Μεραρχία μας καταλαμβάνει τα Σέρβια Δυτικής Μακεδονίας. (ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΕΔΩ)

Το Μουσείο της μάχης στο Σαραντάπορο

Στην Εθνική οδό Ελασσόνας-Κοζάνης στην περιοχή Χάνι-Χατζηγώγου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού εγκαταστάθηκε το πολεμικό στρατηγείο του αρχιστράτηγου και διαδόχου τότε Κωνσταντίνου. Δίπλα από το Χάνι κτίστηκε το Μνημείο προς τιμήν των πεσόντων και το Στρατιωτικό Μουσείο Σαρανταπόρου. Το Μουσείο κτίστηκε το 1972 και εγκαινιάστηκε το 1980. Στα εκθέματα του μουσείου συμπεριλαμβάνονται:
• Ανάγλυφος χάρτης, σχεδιάγραμμα του χώρου με μαγνητοφωνημένη αφήγηση του ιστορικού της Μάχης Σαρανταπόρου (οπτικό-ακουστικό σύστημα). • Κειμήλια από τους αγωνιστές της Μάχης: στολές, οπλισμό, ξίφη. • Φωτογραφίες • Εφημερίδες της εποχής

Το μουσείο διαθέτει χώρο στάθμευσης για ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία, δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και απέχει από τη Λάρισα 60χλμ., και απο την Ελασσόνα 20χλμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου