ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Έντονο ενδιαφέρον για το έργο του Ιουλίου Έβολα

Δεκάδες φίλοι του βιβλίου γέμισαν την αίθουσα του ξενοδοχείου President, για την παρουσίαση του βιβλίου «Εξέγερση ενάντια στον σύγχρονο κόσμο» του Ιουλίου Έβολα" Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του βιβλίου «Εξέγερση ενάντια στον σύγχρονο κόσμο» του Ιουλίου Έβολα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λόγχη. Δεκάδες φίλοι του βιβλίου γέμισαν την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου την αίθουσα του ξενοδοχείου President, ανάμεσά τους ο βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ Ηλίας Πολατίδης και παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον τους ομιλητές. Τον συντονισμό έκανε ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος και έκανε μια σύντομη εισαγωγή στο περιεχόμενο του βιβλίου και την σημασία των νοημάτων του στην εποχή μας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της έκδοσής του στην ελληνική γλώσσα. Ο πρώτος εκ των ομιλητών, καθηγητής Χρίστος Γούδης, ανέλυσε τις φιλοσοφικές έννοιες του έργου του Έβολα, τις διαχρονικές προεκτάσεις της φιλοσοφίας του και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της μελέτης του Ιταλού φιλοσόφου στην εποχή μας. Δεύτερος στη σειρά έλαβε τον λόγο ο εκδότης της «Νέας Θέσης» Γιάννης Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση του φιλοσοφικού περιεχομένου του βιβλίου και γενικότερα της φιλοσοφίας του Έβολα με τις ιδέες του Εθνικισμού.
Εκ μέρους του μεταφραστή του βιβλίου Κωνσταντίνου Κίτσιου μίλησε η συνεργάτις του Γεωργία Μαρκεσίνη, η οποία παρουσίασε στο κοινό ένα αναλυτικό βιογραφικό της ζωής και της σκέψης του Ιταλού φιλοσόφου, της δομής του κορυφαίου του βιβλίου, καθώς και το πλήθος των βαθυστόχαστων φιλοσοφικών του νοημάτων τα οποία πηγάζουν από την πυθαγόρεια, νεοπλατωνική και νιτσεϊκή φιλοσοφία. Τόνισε πως είναι ευχής έργον που οι εκδόσεις Λόγχη ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου του κορυφαίου φιλοσόφου του 20ου αιώνα, γεγονός που αποτελεί σημαντική παρουσία στα ελληνικά γράμματα.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο καθηγητής Σπύρος Σταθόπουλος, ο οποίος και καθήλωσε το ακροατήριο μιλώντας για την προσωπική του γνωριμία με τον Ιούλιο Έβολα, στα χρόνια που ήταν φοιτητής στην Ιταλία. Μίλησε για την προσωπικότητα του Ιταλού φιλοσόφου όπως εκείνος τον γνώρισε, για τους συγκλονιστικούς διαλόγους τους οποίους είχαν, για τις προσωπικές τους εμπειρίες, ενώ έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση του φιλοσοφικού περιεχομένου του κορυφαίου του βιβλίου, λέγοντας πως αποτελεί ένα κείμενο - σταθμό νοητικής αντίστασης για τον σύγχρονο Ευρωπαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου