Όταν προ μερικών εβδομάδων φίλοι του «Ε.Κ.» από το Λαύριο μας ενημέρωσαν ότι οι ψαράδες της περιοχής είχαν δει κότερα και έντονη κινητικότητα στον λιμένα της Μακρονήσου, φανταστήκαμε ότι κάποιοι από την «δημοκρατική παράταξη» ή και την ίδια την κυβέρνηση, ετοιμάζουν κάποια από τις γνωστές φιέστες δημοκρατίας που τέτοια εποχή διοργανώνονται στο ιστορικό ξερονήσι.
Κάναμε μάλλον λάθος, αφού κύκλοι του υφυπουργείου Δημοσίας Τάξης άφησαν να διαρρεύσει ότι ο υφυπουργός έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να δημιουργηθεί στην Μακρόνησο ένα μεγάλο υπερσύγχρονο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο.
Συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης, σε διευρυμένη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνης και Εμπορικής Ναυτιλίας για το μεταναστευτικό, είχε ρίξει στο τραπέζι την παραπάνω πρόταση, μιλώντας για ένα μεγάλο υπερσύγχρονο κέντρο επαναπροώθησης που θα περιλαμβάνει εκτός από την μονάδα υποδοχής, νοσηλευτική μονάδα, παιδότοπο, ελικοδρόμιο - ει δυνατόν και αεροδιάδρομο, αλλά και σωφρονιστικό κατάστημα για μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά, για τους οποίους έχει αποφασισθεί δικαστικώς η διοικητική τους απέλαση.
Ανήγγειλε, μάλιστα στους έκπληκτους υπουργούς και γενικούς γραμματείς ότι ύστερα από μυστικό διαγωνισμό είχε αναθέσει σε μεγάλη και γνωστή κατασκευαστική εταιρεία την σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για τα απαραίτητα έργα. Η εταιρεία εκλήθη να δώσει προσφορά όχι μόνον για την κατασκευή του κέντρου υποδοχής, αλλά και για λιμενικά έργα που θα ικανοποιούν της ανάγκες του συγκεκριμένου σχεδίου. Θα αναλάβει δε και την κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων στους λιμένες Πατρών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Χίου, Μυτιλήνης και Ηρακλείου για την δημιουργία ενός δικτύου θαλασσίας μεταφοράς λαθρομεταναστών με κέντρο την Μακρόνησο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, ο κ. Μαρκογιαννάκης συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην σύσκεψη αλλά και την θετική αντιμετώπιση του ζητήματος από υφυπουργό, γνωστό για την έντονη δυσαρέσκειά του εξαιτίας της μη τοποθετησής του στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί όμως που όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ήταν ότι η πρόταση αυτή θα δημιουργούσε τις έντονες αντιδράσεις της αριστεράς αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λόγω του συμβολικού χαρακτήρα του νησιού. Η απάντηση του κ. Μαρκογιαννάκη ήταν ότι αυτό αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς κατά την γνώμη του η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου και καθ' όλα ανθρώπινου κέντρου, με νοσηλευτική μονάδα, εγκαταστάσεις για παιδιά και επαρκή σίτιση για όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, θα αποτελούσε τιμή και εξιλέωση για το διαβόητο νησί.
Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι μας ενημέρωσαν ότι τον τελευταίο μήνα ο υφυπουργός έχει ανοίξει τις πόρτες του υπουργείου σε διπλωματικές αποστολές τόσο των χωρών προελεύσεως των εξ' ανατολών λαθρομεταναστών, όσο και χωρών με τις οποίες θέλει να διαπραγματευθεί την επαναπροώθησή τους. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την προπερασμένη Παρασκευή 12/6, τις πόρτες του υπουργείου πέρασε ο πρέσβης της Λιβύης. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Μουαμάρ Γκαντάφι συναντιόταν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ρώμη.
Η δική μας πρόβλεψη πάντως είναι ότι αυτές οι πληροφορίες αποτελούν ένα ακόμη δημοσιογραφικό «τυράκι» που σκοπό έχει να εκτονώσει τις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και τοπικών φορέων (μεταξύ των οποίων και νεοδημοκράτες που βλέπουν αν δημιουργούνται δίπλα στα σπίτια τους καταυλισμοί μεταναστών, με τις γνωστές πλέον συνέπειες)
Όσο για την αριστερά, που κατά τα άλλα κόπτεται για τα δικαιώματα των μεταναστών, είμαστε σίγουροι ότι θα αντιδρούσε με οργή σε μία τέτοια προοπτική. Καθώς προτιμά την υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών της χώρας και τις συνακόλουθες κοινωνικές συγκρούσεις, παρά να «παραχωρήσει» το μνημειακό γι' αυτήν ξερονήσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου