ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Εβραϊκή πρόκληση στην Επίδαυρο

Πολύ περίεργα πράγματα τελικά συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα στα διάφορα φεστιβάλ που διοργανώνονται. Έτσι φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να ...θαυμάσουμε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το έργο του εβραίου σκηνοθέτη Amos Gitai, «Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους», ένα έργο που βασίζεται στην «Ιστορία του Ιουδαϊκού Πολέμου» που συνέγραψε ο φανατικός Ιουδαίος Φλάβιος Ιώσηπος. (1ος αιώνας μΧ). Ο Ιώσηπος περιγράφει με υπερβολές και ψεύδη την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους το 70 μΧ, την καταστροφή της Ιερουσαλήμ καθως και του ναού του Σολόμωντα.
Ωστόσο όπως πληροφορούμαστε, ο Εβραίος σκηνοθέτης δεν θα αρκεστεί σε αυτήν την περιγραφή, αλλά θα επεκταθεί με καλλιτεχνικό πνεύμα, στη σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Να υποθέσουμε πως με τον τίτλο του έργου του εννοεί ως «υιούς του φωτός» τους Εβραίους και ως «υιούς του σκότους» τους Παλαιστίνιους; Αναμένει να μάθουμε.
Αναρωτιόμαστε όμως σε τελική ανάλυση, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αρχαίο χώρο της Επιδαύρου, αν και όλοι ξέρουνε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν αυτές οι παραστάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου