ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ναυτική Εκπαίδευση. Ζητείται διέξοδος!

Του Ηλία Μοτζάκη
Υπεύθυνος ΝΕ.Ο.Σ. Νέας Μηχανιώνας
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ.



Η ναυτοσύνη αποτελούσε πάντοτε έναν σημαντικό επαγγελματικό κλάδο, με τον οποίο ασχολούνταν πολλοί νέοι Έλληνες που κατάφερναν πάνω σε αυτήν να στήσουν την ζωή τους. Η ναυτική εκπαίδευση όμως ταλανίζεται εδώ και καιρό με τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων σχετικά με τον αν πρέπει να θεωρηθεί ή όχι επίσημα ως τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παρόλο που δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, οι εκάστοτε υπουργοί δεν λένε στους σπουδαστές ότι δεν είναι αναγνωρισμένοι ως τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ ΙΕΚ και... Λυκείου. Άλλη έκφανση δε του αυτού προβλήματος είναι ότι δεν εξομειώνεται το πτυχίο των Α.Ε.Ν. με ειδικότητα μηχανικού με αντιστοίχου της στεριάς.
Η αδιαφορία όμως των ιθυνόντων φαίνεται και από πλευράς υποδομών. Οι σπουδαστές κάνουν μάθημα σε κτίρια που κοντεύουν να γκρεμιστούν, όπως στην Α.Ε.Ν. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με έδρα την Νέα Μηχανιώνα. Τα μηχανήματα και οι αίθουσες που κάνουν μαθήματα είναι πολύ παλιές.
Από μακρου χρόνου οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι Θαλασσόλυκοι σε όλο τον κόσμο,
εξ' ου και οι εμπορικές συνδιαλαγές που είχαν οι Αθηναϊκές πόλεις μεταξύ τους.
Στο πέρασμα των χρόνων δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανένα άλλο λαό η παγκόσμια κυριαρχία των Ελλήνων. Δυστυχώς όμως, κάποιοι συμπατριώτες μας στις μέρες μας αποφάσισαν μάλλον να το κάνουν...
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία(LIoyd's 31-12-2006 για πλοία άνω των 100 gt) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση στον κόσμο, με βάση τη χωρητικότητα του υπό Ελληνική σημαία στόλου, ο οποίος αριθμεί 1.455 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 32.048.058 gt...
Είναι σαφές πως κάτι πρέπει να αλλάξει, προκειμένου η δική μας γενιά να έχει ακόμα περισσότερα κίνητρα να ασχοληθεί με το Ναυτικό επάγγελμα που έθρεψε γενιές και γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου