Στις 21 Σεπτεμβρίου η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία κερδίζει μιά από τις ιστορικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εισέρχεται νικήτρια στην πόλη Ρίμινι της οποίας το όνομα την συνοδεύει. Την μάχη και την είσοδο της Ελληνικής Ταξιαρχίας στην πόλη περιγράφει ο Ταξίαρχος Ιωάννης Κρανίτης σε εκδήλωση προς τιμήν των πεσόντων Ελλήνων πολεμιστών στο Ελληνικό Στρατιωτικό κοιμητήριο του Ριτσιόνε στο Ρίμινι:
Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία συγκροτήθηκε στο Λίβανο την 1η Ιουλίου 1944 με Δκτή τον Συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, έχοντας δύναμη 3.377 ανδρών, εκ των οποίων 205 ήταν Αξκοί και 89 Ανθστές. Την 11η Αυγούστου 1944 αφίχθη με το Ολλανδικό υπερωκεάνιο «Ρουίς» στον Τάραντα της Ιταλίας προερχόμενη από Χάιφα όπου και τέθηκε υπό τις διαταγές του Νεοζηλανδικού Σώματος του Στρατηγού Φρέϋμπεργκ. Τη 19η Αυγούστου 1944 η Ταξιαρχία άρχισε να μετακινείται από Ταράντα προς Βορρά διανύοντας 650 χλμ. Εντός του Ιταλικού εδάφους και φθάνοντας στο Σπολέτο την 26η Αυγούστου, όπου και στρατοπέδευσε. Την 5η Σεπτεμβρίου 1944 η Ταξιαρχία μεταστάθμευσε στην περιοχή Σάντα Μαρία-Πιετραφίτα όπου και ετέθη υπό τις διαταγές της 5ης Καναδικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, ως εφεδρεία αυτής.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 αρχίζει η συμμετοχή της Ελληνικής Ταξιαρχίας στις επιχειρήσεις.
Τη νύχτα της 8ης προς 9η Σεπτεμβρίου 1944 η Ταξιαρχία αντικατέστησε την ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή 3η Καναδική Ταξιαρχία αναλαμβάνοντας την αμυντική αποστολή της. Σταθμός Διοικήσεως της Ταξιαρχίας ορίστηκε η περιοχή του Ριτσιόνε.
Τη νύχτα της 14ης προς 15η Σεπτεμβρίου 1944 και ώρα 02.00, άρχισε η γενική επίθεση της Ταξιαρχίας με την υποστήριξη του 3ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού και όλμων, δια τριών Ταγμάτων της, επί τριών κατευθύνσεων με: το 1ο Τάγμα Μοναλντίνι, με Δκτή τον Ταγματάρχη Καραβία Ιωάννη, ,το 2ο Τάγμα Μονιτσέλι, με Δκτή τον Ταγματάρχη Τζανετή Σοφοκλή, το 3ο Τάγμα Μπατάρια, με Δκτή τον Ταγματάρχη Λουτεράκη Ανδρέα, τα οποία παρά την πείσμονα Γερμανική αντίσταση κατέλαβαν τους αντικειμενικούς σκοπούς που είχαν καθοριστεί από την 5η Καναδική Μεραρχία.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 1944 το 2ο Τάγμα (Δκτής Τχης Τζανετής Σοφοκλής) με το πρώτο φως την 06.45 ώρα έφθασε επί του ποταμού Αούζα και εξουδετέρωσε τοπικές νησίδες αντίστασης που είχαν αφήσει οι Γερμανοί προς παραπλάνηση των συμμάχων και επιβράδυνση της προελάσεώς τους. Από τη θέση αυτή το Τάγμα ανέφερε την κατάσταση στην Ταξιαρχία και ο Δκτής της Ταξιαρχίας Σχης Τσακαλώτος διέταξε αμέσως το 3ο Τάγμα (Δκτής Τχης Λουτεράκης Ανδρέας) να προωθηθεί ταχέως προς το κέντρο της πόλης. Έτσι, το 3ο Τάγμα προωθήθηκε προς το κέντρο της πόλης και κατέλαβε το δυτικό τμήμα αυτής.
Την 07.45 ώρα ο Δήμαρχος της πόλης παρέδωσε το Ρίμινι στο 3ο Τάγμα με επίσημο πρωτόκολλο που συντάχθηκε στην Ελληνική, Ιταλική και Αγγλική γλώσσα. Aπό την 09.00 ώρα της 21ης Σεπτεμβρίου 1944 η Ελληνική σημαία κυματίζει στο Δημαρχείο, και ολόκληρη η πόλη του Ρίμινι βρίσκεται στα χέρια της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας. Την ίδια ημέρα, και περί ώρα 18.00 στην πλατεία της πόλεως Ρίμινι έγινε επίσημη τελετή, με την παρουσία αντιπροσωπειών των Μονάδων της 3ης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, των Καναδικών και Νεοζηλανδικών Μονάδων, για να αποδοθούν τιμές στην πολεμική σημαία του 2ου Τάγματος που πρώτο εισήλθε στο «Ρίμινι».
Η Θυσία η Ελληνική Νίκη και το αίμα των πολεμιστών μας, θα παραμένουν στην ιστορία να στοιχειώνουν με την παρουσία τους, αυτούς που σήμερα έχουν το θράσσος να αυτοαποκαλούνται "σύμμαχοι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου