ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Εγκλήματα πολέμου

Ευθύνες στο Ισραήλ για "εγκλήματα πολέμου" επιρρίπτει ανακοίνωση της επιτροπής του ΟΗΕ, σχετικά με την πρόσφατη Ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα. Η ίδια έκθεση κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση υπερβολικής βίας, στην επιχείρηση των τριών εβδομάδων που έλαβε χώρα τον περασμένο χειμώνα. Η έκθεση καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις από παλαιστινιακές ομάδες. Στις επιδρομές, πάνω από 1400 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν, ενώ το ίδιο το Ισραήλ κάνει λόγο για 1166. Από την άλλη πλευρά οι απώλειες των Ισραηλινών ήταν μόλις τρεΙς πολίτες και δέκα στρατιώτες.
Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει την εκτόξευση βομβών λευκού φωσφόρου κατά της UNRWA της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους εκ προθέσεως βομβαρδισμούς των νοσοκομείων Al-Qods και Al-Wafa.
Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, το Ισραήλ πρέπει να δεχθεί τις ευθύνες, για τις πράξεις του κατά την διάρκεια του πολέμου, κάτι που αφήνει να υπονοηθεί ότι ίσως η υπόθεση καταλήξει στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ - όπως άλλωστε και η σύμμαχός του Τουρκία στο παρελθόν έχει κάνει, στην υπόθεση της Κύπρου - απέρριψε την έρευνα, και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή, σχολιάζοντας ότι ήταν "μονομερής.
Η πλήρης έκθεση - που περιέχει πάνω από 188 συνεντεύξεις, πάνω από 10.000 σελίδες με έγγραφα και 1200 φωτογραφίες, θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ στο τέλος του μήνα. Παρόλα αυτά, οκτώ μήνες μετά την επιδρομή, η κατάσταση στην Γάζα παραμένει ίδια, λόγω του αυστηρό εμπάργκο των Ισραηλινών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου