Στην εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην πρωτοχρονιά, είναι αλήθεια ότι ακόμη και οι πολιτικοί επιλέγουν να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. Έτσι συνήθως οι δημοσιογράφοι, απουσία των πολιτικών, έχουν πολύ λιγότερα θέματα με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν, καθώς η "παραγωγή νέων" είναι αν μη τι άλλο ισχνή. Φέτος όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δυστυχώς για την πατρίδα μας. Θέλετε λίγο το πρόσφατο της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, θέλετε η σπουδή την οποία οι σύντροφοι σοσιαλιστές, έχουν για να κάνουν πράξη όλα όσα είχαν στο μυαλό τους, φέτος είναι πολλοί αυτοί που τρέχουν και δεν φτάνουν. Ας δούμε τα δεδομένα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγγείλει την πρόθεση της να φέρει στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει σε έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών πολιτικά δικαιώματα αλλά και ιθαγένεια.
Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο από το πρωί της Δευτέρας έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο www.opengov.gr/ypes (όπου υπάρχει η δυνατότητα και να σχολιαστεί από πολίτες) αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι η πλήρης απλοποίηση των διαδικασιών και ουσιαστικά η άρση όλων παρά κάποιων ελαχίστων προϋποθέσεων, για την λήψη της ελληνικής ιθαγένειας από κάποιον μετανάστη ανεξάρτητα του αν αυτός εισήλθε στην χώρα μας λαθραία ή νόμιμα. Ήδη δεν είναι λίγοι, αυτοί που αναρτούν σχόλια στην συγκεκριμένη κυβερνητική ιστοσελίδα, ζητώντας την διενέργεια δημοψηφίσματος, για το μεταναστευτικό.
Το δημοψήφισμα ως λαϊκό αίτημα
Οι προθέσεις αυτές της κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν ήδη κινητοποιήσει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πατριωτικού χώρου και ήδη έχουν δημιουργηθεί οι πρώτες "κινήσεις πολιτών" και "επιτροπές", οι οποίες κατευθύνονται προς την συλλογή υπογραφών, ώστε αυτές να κατατεθούν και να ζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος. Μία από τις πρώτες τέτοιες προσπάθειες, είναι η "Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας" με κυριότερο εκπρόσωπο τον Σπύρο Χατζάρα, γνωστό από την τηλεοπτική του εκπομπή στο Blue Sky η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: "δεν είναι κόμμα, δεν είναι σύλλογος, δεν είναι ΜΚΟ. Είναι μια ενωτική κίνηση από τα κάτω, όλων των Ελλήνων, αριστερών, δεξιών, πασόκων, για τον σεβασμό της συνταγματικής νομιμότητας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής Ανεξαρτησίας. Η Επιτροπή θα δίνει σταδιακά ονόματα των μελών της, όταν είναι αναγκαίο. Βασική μας αρχή, είναι η προστασία των αγωνιστών και όχι η προβολή τους." Την συγκεκριμένη προσπάθεια στηρίζουν αρκετά ιστολόγια και ιστοσελίδες, που κινούνται στον πατριωτικό χώρο, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια των οργανωτών, να μην "κομματικοποιηθεί" το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την ίδια στιγμή από όσα μαθαίνουμε - δίχως ιδιαίτερο κόπο καθώς τα στελέχη του ΛΑΟΣ δεν κρύβουν τις προθέσεις τους - στην οδό Καλλιρρόης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση: δηλαδή, την συλλογή υπογραφών και την κατάθεση τους στην Βουλή, έτσι ώστε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου - που τόσο πολύ έχει ρητορικά επενδύσει στην "ανοιχτή διακυβέρνηση - να αναγκαστεί να προχωρήσει στην διενέργεια δημοψηφίσματος. Αυτές τις ημέρες, εν μέσω εορτών, οι συσκέψεις στην Καλλιρόης είναι συνεχείς.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έχει συνειδητοποιήσει - επηρεασμένος προφανώς και από το ελβετικό παράδειγμα - ότι έχει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία να αναδειχθεί στον μοναδικό εκπρόσωπο του ελληνικού λαού που θα φέρει ουσιαστικές αντιρρήσεις σε αυτή την εξέλιξη. Ήδη πολλά από τα "πρωτοκλασσάτα" στελέχη του "ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους" για την επαρχία, με σκοπό να δημιουργηθεί "κινητικότητα" και εκτός Αθηνών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι όπως μαθαίνουμε, ο ΛΑΟΣ θέλει να στηρίξει και τις ανεξάρτητες προσπάθειες για συλλογή υπογραφών, καθώς δεν θέλει να φανεί ότι συμμετέχει για ψηφοθηρικούς λόγους σε αυτή την προσπάθεια.
Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, ο ΛΑΟΣ ετοιμάζει μία ακόμη κίνηση "νομικής μορφής" στην Ευρώπη, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες αποτελεί κατά κάποιον τρόπο ένα "εισιτήριο" για άλλες χώρες της Ε.Ε. Και οι συνέταιροί μας στην Ε.Ε., ίσως έχουν αντιρρήσεις προς αυτό.
Ρίζες στην κοινωνία
Είναι αλήθεια ότι ο ΛΑΟΣ σήμερα διαθέτει πολύ περισσότερες βάσεις, από αυτές τις οποίες είχε πριν από κάποια χρόνια. Η μαχητική παρουσία των βουλευτών του στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στο κοινοβούλιο, του έχει προσφέρει πολλά. Αυτό όμως, το οποίο δεν έχει, είναι η ισχυρή κοινωνική παρουσία. Κάτι που του δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει αυτή την στιγμή, με το αίτημα για δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης το έχει αντιληφθεί. Οι συνθήκες είναι ιδανικές. Μέσω αυτού του δημοκρατικού αιτήματος για δημοψήφισμα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θέλει να φέρει το κόμμα του δίπλα στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος όπως αποδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις αντιδρά έντονα στην προοπτική απόδοσης ιθαγένειας στους μετανάστες. Επιπρόσθετα "σβήνει" με την κίνηση του αυτή, το ρεύμα του Σαμαρά, ο οποίος από ό,τι φαίνεται δεν θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή, δεσμευμένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κομματικό κράτος στην χώρα μας.
dpapageorgiou@elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου