ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Γιάννης Κουριαννίδης: Η Θεσσαλονίκη, είναι πόλη Ελληνική

Ο Γιάννης Κουριαννίδης, προέρχεται από τη σχολή εκείνη των πατριωτών και αγωνιστών, που στο πέρασμα των χρόνων, δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους και αρνήθηκαν πεισματικά να ρίξουν νερό στο μύλο του δικομματισμού. Επίσης, ο νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι αγώνες, όταν χαρακτηρίζονται από συνέπεια και μαχητικότητα, δικαιώνονται. Στη συνέντευξή του, ο κ. Κουριαννίδης δεσμεύεται για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των συμπατριωτών μας, επισημαίνοντας τον σοβαρότατο κίνδυνο για κοινωνικές εκρήξεις, που προκύπτει από την πληθυσμιακή αλλοίωση της Θεσσαλονίκης. Επίσης, καλεί το Δήμο Θεσσαλονίκης να θεσπίσει μία ρήτρα στις συμβάσεις που συνάπτει με ιδιώτες εργολάβους για την υλοποίηση δημοτικών έργων, ώστε να εξαντλούν όλα τα μέσα για την απασχόληση σε αυτά Ελλήνων εργατών.

συνέντευξη στον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο


Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέου δημοτικού συμβούλου και ποια θέματα σκοπεύετε να αναδείξετε;
Πρόθεσή μου είναι να ακουστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πράγματα που δεν έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα και να δώσω τη μάχη ώστε αυτά να υλοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων κατοίκων της. Το τονίζω αυτό: «των Ελλήνων κατοίκων της». Η διαφύλαξη των συμφερόντων των συμπατριωτών μας, είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Οι πρόγονοί τους ελευθέρωσαν αυτήν την πόλη, αυτοί και οι ίδιοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για να διατηρήσει την ελληνική της φυσιογνωμία, αλλά και για εργασιακή αξιοπρέπεια μέσα από κοινωνικούς αγώνες. Τα όσα κερδήθηκαν στους τομείς αυτούς όλα αυτά τα χρόνια δεν πρέπει να αποτελέσουν διακύβευμα στα επόμενα, κάτι που διαφαίνεται ως σοβαρότατος κίνδυνος εξαιτίας της πληθυσμιακής αλλοίωσης της Θεσσαλονίκης και των κοινωνικών εκρήξεων που αυτή προκαλεί.

Ποια είναι πλέον η σύνθεση του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης;
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που βιώνει με δραματικό τρόπο τον δημογραφικό αφελληνισμό της. Ήδη οι περιφερειακοί Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και οι βόρειες συνοικίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχουν καταληφθεί από μετανάστες και υπάρχουν πια συνοικίες ολόκληρες από Αλβανούς, Ρώσους, Ρουμάνους και εσχάτως Βουλγάρους. Οι τελευταίοι, με το ευρωπαϊκό διαβατήριο πλέον στο τσεπάκι τους, πρόκειται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικά μία επέλασή τους προς το Νότο, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Επίσης, η παροικία των Κινέζων αριθμεί ήδη άνω των 4000 μελών και κρατά στα χέρια της ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του παρανόμου και «ημινόμιμου» λιανικού εμπορίου.

Πως θα τιθασευτεί η λαθρομετανάστευση προς την πόλη σας;
Αυτό είναι κάτι για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη και τα μέσα για την υλοποίησή του έχει η κεντρική εξουσία. Αυτή πρέπει να αναλάβει κατ' αρχή την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την επαναπροώθηση των παρανόμως εισελθόντων στη χώρα, την επανεξέταση όλων των περιπτώσεων χορήγησης της ελληνικής υπηκοότητας, αδειών παραμονής, αλλά και πολιτικού ασύλου κ.λπ. Ο Δήμος, όμως, μπορεί να λάβει κάποια επιμέρους μέτρα, ώστε να υποβοηθήσει το κράτος στην προσπάθεια αυτή. Λ.χ., θα μπορούσε να θεσπίσει μία ρήτρα στις συμβάσεις που συνάπτει με ιδιώτες εργολάβους για την υλοποίηση δημοτικών έργων, να εξαντλούν όλα τα μέσα για την απασχόληση σε αυτά Ελλήνων εργατών, πριν προχωρήσουν στην πρόσληψη αλλοδαπών, επί ποινή μάλιστα ακυρώσεως της συμβάσεως. Αυτό είναι κάτι που σαφώς θα αποθάρρυνε αλλοδαπούς στο να προτιμούν τη χώρα μας για ανεύρεση εργασίας. Ακόμη, το Συμβούλιο Πρόληψης Εγκληματικότητας θα πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες και κύρος, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους δημότες.

Τι δυνατότητες παρέμβασης θεωρείτε ότι υπάρχουν από το Δήμο Θεσσαλονίκης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων; Έχει αναλάβει ο Δήμος τις ευθύνες του σε αυτό το επίπεδο έναντι της τοπικής αλλά και της ελληνικής κοινωνίας;
Στα περίφημα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό πριν από δύο περίπου δεκαετίες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαδραμάτισε έναν ηγετικό και συντονιστικό ρόλο, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην επιτυχία τους και όλοι γνωρίζουμε τι μεγάλο όπλο αποτέλεσαν αυτά τα συλλαλητήρια στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας. Αυτό το ρόλο φαίνεται πως τον ξέχασε η σημερινή Διοίκηση του Δήμου. Οι ενέργειες και οι δράσεις της περιορίζονται απλά σε ένα «δημοσιοσχεσίστικο» πλαίσιο, με αποδόσεις τιμής σε προσωπικότητες που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις διεθνώς, σε κάποια ψηφίσματα που κανείς δεν υπολογίζει πια κ.α. Καλή πρόθεση μπορεί να υπάρχει, αλλά στην πράξη έχει κυριαρχήσει η θέση ότι «ο Δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική». Αυτό είναι μία λάθος προσέγγιση στο θέμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγέθους, της ιστορίας και της τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας του, επιβάλλεται να πιέζει ενεργά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης εθνικών δράσεων στο θέμα αυτό.


«Ο Τρεμόπουλος είναι επικοινωνιακή φούσκα»

Τους τελευταίους μήνες, η πόλη σας έχει αποτελέσει πεδίο δράσης αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, που δεν δίστασαν μάλιστα να βεβηλώσουν εκκλησίες και προσκυνήματα. Γιατί ανέχονται οι τοπικές αρχές ασφαλείας αυτό το φαινόμενο;
Το φαινόμενο είναι γενικότερο και έχει εξαπλωθεί πλέον σε πολλές μεγάλες περιφερειακές πόλεις της πατρίδας μας. Η «αμυνόμενη αστυνομία» του κ. Παυλόπουλου είναι δυστυχώς ακόμη μία πραγματικότητα, που μας προσβάλλει ως πολίτες και ως Έλληνες. Η οχύρωση των ανθρώπων, που είναι εντεταλμένοι για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, μέσα στα σιδερόφρακτα τμήματα, αποτελεί μία οδυνηρή εικόνα και επιτείνει καθημερινώς το αίσθημα της ανασφάλειας του πολίτη. Ακόμη, αποθρασύνει όλους αυτούς τους χρήσιμους ηλίθιους, που ως ενεργούμενα ξένων συμφερόντων τα έχουν βάλει με κάθε θεσμό που θεωρούν ότι ενσαρκώνει κομμάτι της κρατικής εξουσίας. Και η Εκκλησία φαίνεται πως θεωρείται ένας από αυτούς. Όσο δεν υπάρχει μία σαφής εντολή από την πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση αυτής της βαρβαρότητας, το φαινόμενο αυτό όλο και θα διογκώνεται.

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν διάφοροι... Τρεμόπουλοι, που τους αβαντάρουν μάλιστα διάφοροι και δημοσκοπικά! Αλήθεια, τι απήχηση έχουν όλοι αυτοί στην τοπική κοινωνία;
Ο Τρεμόπουλος είναι στη συνείδηση του Θεσσαλονικιού μία γραφική προσωπικότητα και ως τέτοια καταγράφεται μέχρι τώρα και στα εκλογικά αποτελέσματα. Το φαινόμενο της δημοσκοπικής έκρηξης των ποσοστών των «Οικολόγων», οφείλεται στην άγνοια των Ελλήνων για το τι πραγματικά πιστεύει και για το τι αγωνίζεται ο Τρεμόπουλος, αλλά και στην απογοήτευσή τους από το κομματικό σκηνικό στην πατρίδα μας. Δεν αποκλείεται βέβαια, όλο αυτό να είναι μία επικοινωνιακή φούσκα και τίποτε παραπάνω (ως γνωστό, «δεν ξέρω αν οι δημοσκοπήσεις εκφράζουν την κοινή γνώμη, αλλά σίγουρα εκφράζουν μία γνώμη μέχρι να γίνει κοινή!»).


Για ένα Eλληνικό αύριο

Το 2002 υπήρξατε επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», αποσπώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό. Το 2006 συμμετείχατε στον Δημοτικό Συνδυασμό του Γιώργου Καρατζαφέρη. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρξει ένα ισχυρό εθνικό ψηφοδέλτιο στην πόλη της Θεσσαλονίκης;
Η Θεσσαλονίκη έχει πολίτες με έντονα ανεπτυγμένη την εθνική τους ευαισθησία. Έχει επανειλημμένως αποδειχθεί αυτό στο πέρασμα των δεκαετιών και έχει αποτυπωθεί και ως εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως, θεωρώ αδιανόητο το να μην υπάρξει πολιτική έκφραση αυτής της βούλησης των Ελλήνων πολιτών της και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Έλληνας ψηφοφόρος γνωρίζει πια ποιοι αναγνωρίζουν και τιμούν τα οράματα και τις φιλοδοξίες του για ένα αξιοπρεπές ελληνικό αύριο της πόλης του. Και αυτή τη φορά πιστεύω ότι η επιλογή του θα διαμορφωθεί με κριτήρια όχι μόνο γενικότερα πολιτικά, αλλά και ειδικότερα προσωπικά και υποκειμενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου