ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ


Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Τα εγκαίνια ενός Μουσείου, μία διαφήμιση για διακοπές και ένας πρόεδρος

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, σε μία πατρίδα που τα προβλήματα της ολοένα και διογκώνονται, σε μία καθημερινότητα που αναδεικνύει το μέτριο και το ευτελές.
Σήμερα το απόγευμα, στις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Mουσείου της Ακροπόλεως, που στεγάζει έναν μεγάλο πλούτο της αρχαιοελληνικής μας κληρονομιάς, και που φιλοδοξούμε, ή μάλλον ελπίζουμε, να φιλοξενήσει εκεί τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αν και εφ΄ όσον οι Bρετανοί αποφασίσουν να μας τα δώσουν. Ένα Mουσείο που ανεξάρτητα του ότι σαν κτίριο προσβάλλει την αρχιτεκτονική και το ύφος της περιοχής, δεν παύει να είναι το Mουσείο ενός από τα βασικά σύμβολα της Πατρίδας μας: της Ακρόπολης.
Κοιτάζοντας κανείς στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε διάφορα άλλα κεντρικά σημεία, βλέπει μία διαφήμιση για καλοκαιρινές διακοπές. Βλέπει ακτές, βλέπει μνημεία, βλέπει μία δόση πολιτισμού, ξεγνοιασιάς και καλοκαιρινής χαλάρωσης, που όμως όλα αυτά φεύγουν αμέσως από το μυαλό, όταν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για διακοπές στην... Τουρκία.
Με αφορμή τα εγκαίνια του Mουσείου της Ακροπόλεως, ανάμεσα στους δεκάδες ξένους ηγέτες που θα παραστούν, θα έρθει στην πατρίδα μας και ο Tούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Παράξενο στα αλήθεια το δέσιμο αυτών των τριών. Μετά από προσπάθειες δεκαετιών, παίρνει τελικά σάρκα και οστά ένα Mουσείο που τονίζει την αρχαία μας κληρονομιά, ειδικά όμως την Ακρόπολη, το σύμβολο της πόλεως των Αθηνών, και ενός από τα βασικά σύμβολα της πατρίδας μας. Την ίδια στιγμή, εμείς προβαίνουμε σε διαφημιστικές καταχωρήσεις, προκειμένου να προτρέψουμε τους συμπατριώτες μας να πάνε διακοπές στην γειτονική Τουρκία. Στην χώρα των προαιώνιων εχθρών μας, στην χώρα που μας κράτησε υπόδουλους, στην χώρα που ακόμα και τώρα κρατά σκλαβωμένες πατρίδες μας, από τα παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι την Κύπρο μας. Στην Τουρκία του σφαγέα Κεμάλ, στην Τουρκία της εισβολής του ‘74, στην Τουρκία που δολοφονεί άνανδρα, παλικάρια σαν τον Ισαάκ και τον Σολωμού, που ρίχνει ελικόπτερα το Αιγαίο μας, που πατά ελληνικές βραχονησίδες και παραβιάζει τον καταγάλανο ουρανό μας. Έρχεται ο πρωθυπουργός της για να δώσει το παρόν για τα εγκαίνια του Μουσείου ενός μνημείου, το οποίο οι πρόγονοί του πάτησαν και ήθελαν να το διαλύσουν για να το κάνουν βόλια για να πολεμήσουν τους Έλληνες αρματολούς. Τους αρματολούς που η ψυχή τους ήταν τόσο λεβέντικη και ελληνική, που έδωσαν οι ίδιοι πυρομαχικά στους τούρκους μογγόλους, προκειμένου να μην χαλάσουν την Ακρόπολη, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο οπλαρχηγός Γκούρας με τα παλικάρια του.
Είμαστε υπερήφανοι για την υπέροχη μας πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία πολεμήσαμε ηρωικά. Είμαστε υπερήφανοι για το παρελθόν μας. Και δηλώνουμε πως οι τούρκοι, όσο και αν το θέλουν μερικοί, δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη και ότι ήταν, είναι και θα είναι εχθροί της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου